Datum vydání: 31.07.2021 | Zdroj: ČT 1
Jakub ŽELEZNÝ, moderátor ČT
Jak už jsme říkali, volných míst na úřadech práce je teď přes 350 000 nejžádanější jsou pracovníci obsluhy strojů a montéři. Těch firmy shánějí skoro 115 000 a velká poptávka je také po pomocných nekvalifikovaných pracovnících pomyslnou třetí příčku pak zaujímají řemeslníci.

Michal KUBAL, moderátor ČT
Opraváři podle posledních statistik za první čtvrtletí letošního roku dosáhnou lidé průměrně na hrubou měsíční mzdu přes 35 000 Kč za loňský rok to bylo o pár set víc hlavně díky mimořádným odměnám v posledním čtvrtletí.

Ivan LUKÁŠ, redaktor
O víc než 4000 vyšší průměrné platy, pak měli loni státní zaměstnanci. Ti ale až na výjimky musejí od příštího roku počítat s pravděpodobným zmrazením měsíčních výplat. Jejich zvyšování není podle ministryně financí na pořadu dne já prostě mám jasně dané priority vládou nechceme stát investice v žádném případě. To si nemůžeme dovolit, takže prostě musíme se chovat ve vztahu k videu státu velmi obezřetně.

Michal KUBAL, moderátor ČT
Největší naději na vyšší plat v příštím roce mají ve veřejné sféře učitelé. Ministryně financí s nárůstem počítá. O přesné částce se ještě bude jednat. Ministr školství Robert Plaga bude chtít +5 %.

Ivan LUKÁŠ, redaktor
Prázdninové tempo, chůze. V ruce kniha s fantasy literaturou. Chvíle, kdy bude učitelka Lucie Foldynová běhat po škole s knihou třídní jsou ještě vzdálené na přelomu července srpna. Se snaží hlavně odpočívat na práci si vzpomene jen výjimečně.

Lucie FULÍNOVÁ, učitelka
Trošku jo, já se přiznám, protože mám novou třídu od září. Ale snažím si to sama sobě zakázat. Řekla jsem si začnu přemýšlet až tak 15. srpna.

Ivan LUKÁŠ, redaktor
Jestli platy učitelů porostou dál v tu dobu ještě vědět nebude. Novela, která by pedagogům zajistila 130 % průměrného platu v zemi, stále čeká ve sněmovně. Jednání o rozpočtu teprve začnou. Ministryně financí s novelu nesouhlasí s přidáváním učitelům ale počítá,. I když ne tolik jako v minulých letech.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Budeme se bavit v řádu procent. Předpokládám ale uvidíme. Já nechci prostě teď trochu předvídat, já ta čísla nemám na stole.

Ivan LUKÁŠ, redaktor
Růst platů ve školství musí v následujících letech pokračovat i podle ministra Roberta Plagy, a to bez ohledu na to, jak dopadne jednání ve sněmovně. Vláda podle něj splnila slib, že letos budou učitelé brát 150 % toho, co dostávali před čtyřmi lety.

redaktor/citace Robert Plaga, ministr školství /nest.r za ANO/
Aby byl programový slib vlády protažený do dalších let a tedy, aby byla zachována důvěra v ohodnocení pedagogů. A tím i v atraktivitu učitelského povolání. Budou v nadpožadavcích požadovat růst o 5 %.

Ivan LUKÁŠ, redaktor
Opozice by nejraději, kdyby novela, díky níž by se každý rok nemuseli politici přijít, jestli a kolik učitelům přidat prošla, jinak by jejich platy mohly začít znovu klesat.

Lukáš BARTOŇ, místopředseda sněmovního školského výboru /Piráti/
Je pravděpodobné, že platy učitelů, bohužel vůči průměrné mzdě budou klesat. Platy učitelů by měly zůstat zachovány na úrovni 130 %.

Jiří DOLEJŠ, člen rozpočtového výboru, Poslanecká sněmovna /KSČM/
Provázat to do průměrné mzdy je samozřejmě dobrý cíl.

Ivan LUKÁŠ, redaktor
Lucie Fulínová ví, že platí v posledních letech rostl. Učitelé ale podle ní pořád docenění nejsou.

Lucie FULÍNOVÁ, učitelka
Když to srovnám pořád s prací v nějakých jiných odvětvích, nebo prostě na srovnatelné úrovni třeba vzdělání, tak to zase ještě až taková výhra není.

Ivan LUKÁŠ, redaktor
Víc, ale teď na školu myslet nechce. Z knih má před tou třídní ještě pořád přednost ta se světem fantazie. Karolína Jelínková a Ivan Lukáš, Česká televize.