Datum vydání: 27.07.2021 | Zdroj: plzenskadrbna.cz

 

Kandidátní listiny podaly v Plzeňském kraji zatím jen čtyři strany či koalice, které se budou ucházet o hlasy voličů v říjnových sněmovních volbách. Počet kandidátek by měl postupně růst, termín pro jejich podání vyprší za týden. O podobě kandidátních listin mají strany jasno, lídry většinou vybraly před prázdninami. Před čtyřmi lety sestavilo kandidátky 25 politických stran, hnutí a uskupení.

„Kandidátní listinu už podaly KSČM, SPD, koalice Piráti a Starostové, koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09,‘ řekl dnes před 11:00 hodin vedoucí odboru vnitřních věcí plzeňského krajského úřadu Jan Nový. Podle něj dodají zástupci stran většinu kandidátek do konce tohoto týdne, strany mají čas do úterý 3. srpna do 16:00.
„Na zvláštní účet v ČNB skládají volební příspěvek 19 tisíc korun a tam už máme 190.000 Kč, takže těch subjektů by mělo být zatím deset, ale ještě mají čas. Předpokládám, že jich bude 12 nebo 14,‘ uvedl Nový. Na kandidátce může být nejvíce 20 jmen. Všechny čtyři odevzdané kandidátní listiny jsou po kontrole pracovníky krajského úřadu v pořádku.
Kandidátku koalice Spolu povede v kraji poslanec, plzeňský primátor a místopředseda ODS Martin Baxa. Za TOP 09 je v koalici lídrem náměstek hejtmanky pro kulturu a památky a bývalý poslanec Marek Ženíšek. Lidovci si za svého lídra na společné kandidátce vybrali místostarostu centrálního plzeňského obvodu Stanislava Šece. Koalici Pirátů a STAN povede do voleb bývalý hejtman Josef Bernard, na druhém místě je za Piráty Daniel Kůs a třetí je současný pirátský poslanec Lukáš Bartoň. Lídrem kandidátky SPD bude krajská předsedkyně Marie Pošarová a KSČM povede jako při minulých volbách jediný komunistický poslanec za Plzeňský kraj Jiří Valenta.
V Plzeňském kraji vyhrálo sněmovní volby v roce 2017 ANO. Získalo 30,98 procenta hlasů, druhá ODS měla 12,09 procenta, pro SPD hlasovalo 10,56 procenta voličů, Piráti dostali 10,01 procenta hlasů. Přes pětiprocentní hranici se dostala ještě KSČM s 8,65 procenta hlasů a ČSSD, kterou volilo 7,97 procenta voličů. Pod pětiprocentní hranicí skončily STAN (4,85 pct hlasů), TOP 09 (4,82 pct hlasů) a KDU-ČSL (3,49 pct hlasů). Voleb se zúčastnilo 59,91 procenta voličů. Z 11 poslanců je ve Sněmovně pět za ANO, dva z ODS a po jednom za ČSSD, Piráty, SPD a KSČM.
Sněmovní volby se letos uskuteční 8. a 9. října.