Datum vydání: 21.09.2021 | Zdroj: ČT 24
Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Šíření koronaviru stále omezuje výuku na některých základních školách. V Královéhradeckém kraji nařídili hned v prvním měsíci vyučování karanténu ve 20 z nich. Pozitivní testy měli žáci i učitelé. Lokální ohniska nákazy se objevila taky v Ústeckém kraji. V karanténě je tam několik tříd a děti se opět učí na dálku.

učitelka
A teď zkusíme vypočítat pár příkladů.

redaktorka
Po necelých třech týdnech výuky ve škole se museli žáci Základní školy Mojžíř vrátit opět k distanční výuce. Důvodem byly pozitivní testy, které se prokázaly u žáků i pedagogů.

Karel BENDLMAJER, ředitel, ZŠ Mojžíř
Máme dvě třídy v karanténě, ale jim už by ta karanténa v tomhle týdnu měla končit, takže doufejme, že tím to celé skončí a vrátíme se do normálního stavu.

redaktorka
Pokud by se taková situace opakovala ve stejných třídách, pro chod školy i samotné žáky by to byl velký zásah.

Karel BENDLMAJER, ředitel, ZŠ Mojžíř
U nás vůbec je s distanční výukou docela problém, takže tím, že by se to ještě opakovalo, tak už by to znamenalo velkou ztrátu.

Lenka ŠIMŮNKOVÁ, ředitelka Krajské hygienické stanice, Ústí nad Labem
Za poslední týden v celém kraji 160 případů. V okrese Teplice je to každý den zhruba 5–10 nových případů.

redaktorka
Ohniska nákazy se zatím prokázala převážně ve vyloučených lokalitách.

učitelka
Tak jo, tak já jsem strašně ráda, že jste zpátky ve škole.

redaktorka
Pro 23 žáků téhle třídy začalo vyučování fakticky až dnes. Vrátili se z karantény. Antigenní testování na začátku školního roku tady vyšlo u všech dětí i učitelů negativně. 2 dny potom se ale jedna z učitelek necítila dobře a z vlastní aktivity si nechala provést PCR test. Výsledek byl pozitivní a učitelka šla hned do izolace. Výsledky následných PCR testů u všech dětí byly negativní.

Jiří PATÁK, ředitel, ZŠ kpt. Jaroše v Trutnově
Navrhovali jsme tedy to, že bychom byli schopni zařídit výuku v izolovaném prostředí od ostatních,. To, co vidíte, je bývalý skleník. A z něho jsme v podstatě vybudovali takovou venkovní učebnu.

redaktorka
Protože se ale děti s pozitivně testovanou učitelkou setkali, hygienici jim nařídili karanténu.

Veronika KREJČÍ, mluvčí, KHS Královehradeckého kraje
Není možné, přestože ten PCR test vyjde negativně, karanténu zkrátit. Je prostě potřeba dodržet těch 14 dní.

redaktorka
Škola, která má jako ostatní za sebou dlouhodobou distanční výuku, považuje další nepřítomnost dětí v lavicích za problém.

Markéta ČALOVKOVÁ, učitelka 3. třídy, ZŠ kpt. Jaroše v Trutnově
Pojedou úplně od začátku, protože za ty 2 roky, co tady byli, tak měli 2 lockdowny.

Jiří PATÁK, ředitel, ZŠ kpt. Jaroše v Trutnově
Proč museli ještě nastupovat na karanténu další vlastně týden a něco… Naprosto zbytečná věc dle mého úsudku.

redaktorka
Ve školách se teď na covid netestuje. Izolace po dvou týdnech končí bez provedení PCR testu. Absence, kterých mírně přibývá, jsou většinou označeny jako respirační onemocnění.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Ve studiu Lukáš Bartoňposlanec Pirátů. Dobrý večer.

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
A ve spojení s námi je taky poslankyně ČSSD a někdejší ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD. Dobrý večer.

Kateřina VALACHOVÁ, poslankyně PS PČR /ČSSD/
Hezký večer z Brna.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Paní poslankyně, včera testy zachytily 489 pozitivních výsledků. Ve světle toho čísla podaří se letos udržet školy otevřené, plošně otevřené?

Kateřina VALACHOVÁ, poslankyně PS PČR /ČSSD/
Já pevně věřím, že v žádném případě nedojde k plošnému uzavření škol tak, jak se to stalo v minulých lockdownem. Koneckonců samotná Světová zdravotnická organizace už neříká „zavírejme školy naposledy jako poslední možnost“ ale říká dokonce „v žádném případě nezavírejme školy“, takže věřím, že přísliby ministra školství i ministra zdravotnictví budou naplněny a k plošnému zákazu škol nedojde.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Pane Bartoni?

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Já doufám také, že k tomu nedojde. Ostatně oba dva ministři nám to na školském výboru slíbili, že plošně se zavírat nebude, že naopak budou pouze lokální opatření, a pokud tedy dojde k nějakému omezení výuky, tak pouze lokálně.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Školy dostaly koncem prázdnin manuál s těmi opatřeními. Právě jsou tam pravidla jako žádné plošné zavírání, lokální karantény. Byla zavřená nebo je zavřená třeba škola Na Chmelnici v Praze 3. Vy souhlasíte s tím systémem? Zdá se vám, že je dobře nastavený a že funguje? Ty 3 týdny školní docházky to potvrdily?

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Jednoznačně souhlasím s tím, že se má přistupovat lokálně, nemůžu ale říci, že ten systém je dobře nastavený. Jedna z věcí, co jsem se ptal i na školském výboru hlavní hygieničky, je to, zdali umíme rychle reagovat, zdali je tentokrát hygiena připravená oproti minulému roku, kdy vlastně došlo k tomu, že neměla kapacity a nakonec selhala, tak jsem byl ujišťován, že hygiena tentokrát je připravena, umí trasovat rychle, umí rychle řešit případy konkrétní v místě výskytu, avšak teď zjišťuji, že v místě, kde je výskyt, třeba v současné době Praha a Karlovarský kraj, tak tam třeba zřizovatel navrhuje krajské hygieně, ať zavede testování lokální na některých školách, kde je právě největší riziko, ale ono k tomu nedochází, protože třeba stát tyto testy neproplácí.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Takže rychlost je z vašeho pohledu jediná výtka?

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Rychlost je klíčová, protože pokud umíme rychle zareagovat, umíme zastavit šíření na škole.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Paní poslankyně, čím byste vy ten systém a ten manuál s nastavenými pravidly obhájila?

Kateřina VALACHOVÁ, poslankyně PS PČR /ČSSD/
Tak, co se týká manuálu ministerského, tak určitě je přehlednější než v těch předchozích dobách, také ho ředitelé škol dostali dříve než v předchozích lockdownem, nicméně ze škol zní stále kritika, že obsahuje řadu doporučení, které nelze splnit. A samozřejmě ředitelé škol a učitelé mají odpovědnost za žáky a žákyně a za jejich zdraví, takže potom to samozřejmě v praxi způsobuje řadu stížností, tedy na to, jak to mají naplnit a že je to takové doporučení pro papír nebo pastýřský list, stále ta odpovědnost potom je na nich. Proto jsme tak, jak řekl kolega Bartoň, na školském výboru jako poslanci, koalice i opozice, žádali oba ministry o to, aby opravdu bylo zagarantováno, že krajské hygienické stanice napříč republikou budou pomáhající směrem k ředitelům škol a budou hledat nejenom rychlá opatření tak, jak řekl kolega Bartoň, ale také účinná opatření. A sami budou nabízet různými formami doporučení podle konkrétního místa a konkrétní situace směrem k ředitelům škol tak, aby jim pomohli ochránit veřejné zdraví, ale zároveň zajistit výuku dětí naživo v co největší míře. Toto nám bylo přislíbeno, takže z pohledu poslanců jsme udělali, co jsme mohli.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Mimochodem ve školách je teď poměrně málo dětí kvůli respiračním onemocněním. Rodiče je nechávají častěji doma. Je toto jeden z jaksi vedlejších účinků epidemie, že prostě nastydlé dítě do školy nejde?

Kateřina VALACHOVÁ, poslankyně PS PČR /ČSSD/
Tak, pokud je to otázka na mě.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Je.

Kateřina VALACHOVÁ, poslankyně PS PČR /ČSSD/
Tak určitě jsme všichni opatrnější jako rodiče a já za to samozřejmě rodičům děkuji, protože je to samozřejmě zodpovědnost nejenom ke zdraví vlastního dítěte, ale i směrem samozřejmě k ostatním dětem a zachování výuky naživo ve školách. Na druhou stranu oceňuji, že ministryně práce a sociálních věcí předloží vládě tzv. krizové ošetřovné, protože všichni víme, jaké starosti výpadky příjmů a samozřejmě další starosti zajištění rodiny způsobovaly rodičům lockdowny a uzavření škol, takže jsem ráda, že vláda tento návrh projedná a věřím, že rodičům vyjdeme vstříc a v případě, kdy je škola uzavřena a dítě zůstává doma, tak bude také zajištěno, aby rodiny měly dostatečná krizové ošetřovné.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Na druhou stranu to ale zase budou peníze navíc, které bude třeba vydat. Není těch výdajů jaksi až moc?

Kateřina VALACHOVÁ, poslankyně PS PČR /ČSSD/
Výdajů je hodně, ale neměli bychom šetřit na dětech. Tady věřím, že jste i vy spojenkyně na mé straně, že investice do dětí v prvé řadě bychom měli zajistit do kvality jejich vzdělávání, zdraví a já se zrovna dnes večer jsem do Událostí, komentářů vracela ze schůzky psycholožek, pedagožek a právniček, opravdu duševní pohoda dětí a jejich fyzická kondice dostala velký zásah v těch minulých lockdownech, je to vážná věc a opravdu v tomhle ohledu bychom neměli šetřit. A nechci strašit, že by se jednalo o ztracenou generaci, ale rozhodně duševní pohoda dětí a fyzická kondice není v pořádku a musíme jim vrátit, co jim dlužíme.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Pane poslanče, prosím reakci.

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Já jenom budu reagovat, tato opatření, ať už testy, tak nás stojí řádově stovky milionů státní rozpočet, ale jsou to preventivní opatření, které nám ušetří miliardy, takže je to potřeba brát i takto.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Takže, pokud vám správně rozumím, tak s tím krizovým ošetřovným budete souhlasit?

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Ano.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Takže přistoupíte i na argumentaci ministryně Jany Maláčové, která říká, že vlastně to standardní ošetřovné se proplácí 9 dní, ale jenom ta karanténa ta čtrnáctidenní, takže rodiče vlastně jsou 5 dní doma bez výplaty.

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Jednoduše řečeno, pokud chceme, aby zůstali v karanténě, aby nešířili nemoc, tak musíme zajistit i to, že budou mít jejich rodiče ošetřovné po celou dobu, kdy oni jsou doma.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
My už jsme se tady zmínili o testování, proběhla tedy 3 kola na začátku září. Ukázala jenom zlomek nakažených, bylo jich 438 ze zhruba 3 200 000 provedených testů, ale, paní poslankyně, když vezmeme v úvahu i fakt, že se testovalo převážně antigenní metodou nebo samotesty, jejichž spolehlivost tedy bývá dost často zpochybňována, není potom na místě, že se řada rodičů ptá, jestli to vůbec mělo nějaký smysl?

Kateřina VALACHOVÁ, poslankyně PS PČR /ČSSD/
A zdravotnický a školský výbor se na společném zasedání, které jsem navrhla, vynutil po příslušných ministerstev, ministerstvech to, aby antigenní testy skutečně byly spolehlivější než to bylo v těch minulých lockdownech a abychom právě zajistili to, že pokud naše děti podstupují šetrné vyšetření a je to nějaké omezení, tak, aby to také mělo svůj význam z hlediska ochrany veřejného zdraví všech ostatních společností a samozřejmě zachování toho, aby učitelé mohli učit děti naživo, což je hlavní cíl tohoto testování. Já se domnívám, že za prvé jsme byli tedy ubezpečeni ze strany ministerstva zdravotnictví, že v tuto chvíli používáme ty nejkvalitnější antigenní testy, které máme k dispozici z hlediska prokazatelnost. Souhlasím s kolegou Bartoněm v tom, i já bych byla raději, aby to bylo PCR testování a podporuji všechny školy, které touto cestou jdou, koneckonců i mateřská škola mých dětí používá PCR testování a myslím si, že to je vhodnější cesta do budoucna. A co se týká tedy toho, že to mělo svůj význam, tak to ukazuje ten záchyt i to, že ten, to následné, to následné PCR testování, koneckonců to bylo i v té reportáži, plošně nějaký zásadnější problém nezachytilo a pořád se nám daří udržet školy v chodu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Vy byste, pane poslanče, pokračoval v testování nebo teď je ta pauza na místě a ten plán ministra zdravotnictví, že možná se zopakuje ten plošný screening někdy později na podzim? A jakou metodou byste zvolil, PCR, antigen?

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Takže jednoznačně PCR, protože už rok pro, tady křičíme o tom, aby se navýšily kapacity, aby se objednaly kapacity u českých laboratoří na PCR testy, protože jsou jednak i šetrnější, jsou to různé houbičkové, lízátkové testy, ty děti ani neví, že jsou testovány oproti těm antigenním, ale hlavně jsou spolehlivější. Lépe vidíme na to, kde ten vir je. A co se týče ještě těch antigenních testů, které byly zmiňovány, ano, jsou lepší, byly přitom screeningu nyní na začátku září, nicméně i metodika ministerstva, která byla vydávána, tak počítá s tím, že později budou použity horší, které máme již nakoupeno na jaře do hmotných rezerv, a protože tam leží, tak, aby se upotřebily, tak je možné je použít později, takže vrátíme se bohužel k těm horším antigenním, pokud to nastane a co se týče testování. Testování je jedna, jedno z opatření, které nemá žádný velký zásah do výuky, školy se už naučily testovat, žáci si na to zvykli a je to opatření, které je účinné, pokud je provedeno teda kvalitnějším testem a hlavně pojďme testovat lokálně, byť s tím, že v momentě, kdy půjdou čísla nahoru všude, tak to de facto bude takové plošné.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Proč se podle vás přihlásilo relativně málo škol k té metodě PCR, protože podle ministra školství jich bylo několik set z celkového počtu víc než 4000?

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Tak je to jedno, jednak tím, že škola si musí ty PCR testy domluvit u laboratoře sama. Od státu dostane pouze 200 Kč na 1 test a je to logisticky náročnější a výsledek dostanou až druhý den, zatímco ten antigenní test jim byl dodán centrálně, měli ho na škole, je to jednoduché, rychlé a ten výsledek měli ihned, ale ten výsledek není tak spolehlivý.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Paní poslankyně Valachová, debatovalo se o tomto už na jaře a některé laboratoře, například ve středních Čechách už tehdy říkaly, že by byly schopné to plošné PCR testování ve školách zařídit, proč se to podle vašeho názoru nestalo?

Kateřina VALACHOVÁ, poslankyně PS PČR /ČSSD/
Tak my jsme na školském výboru toto opravdu opakovaně prosazovali směrem k obou ministerstvům a i potvrzuji to, že došlo na křik a na silná slova, protože zkrátka PCR testování je podle vědců prokazatelnější, vůči našim dětem je šetrnější, lze ho uplatňovat v delším časovém intervalu a na rovinu i dokonce, když se porovnají náklady, tak právě proto, že ho můžeme vlastně uplatnit v delším časovém intervalu, tak vlastně nevychází ani o tolik dráž. Takže my jsme měli pochyby jako poslanci o tom, zda tady není tím důvodem cena, nicméně tak, jak jsem to teď vysvětlila divákům České televize, myslím si, že ani toto není argument a opravdu bychom měli trvat všichni na tom, aby do budoucna, pokud COVID s námi stále je a zůstává, tak, aby opravdu byly zajištěny PCR testy tak, abychom šetřili zásah směrem k našim dětem, protože jsou stále rodiče, kterým toto není příjemné, že jejich děti musí toto podstupovat, a myslím si, že i my rodiče, kteří jsme se rozhodli toto podpořit, tak oceníme, pokud testování bude šetrné a hlavně bude účinné tak, aby se děti mohly učit naživo.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
No a neměla jste tedy jako koaliční poslankyně možná být třeba hlasitější a razantnější a prosadit to nebo napomoci tomu?

Kateřina VALACHOVÁ, poslankyně PS PČR /ČSSD/
Čekala jsem od vás tuhle otázku, ale myslím, že i Lukáš Bartoň se směje, že jako koaliční poslankyně jsem opravdu dostatečně hlasitá a razantní. Někdy zkrátka vláda a ministři hlasují ve sboru. Z jakého důvodu byly uplatněny ty antigeny, samozřejmě já přesně nevím. Pokud jsem se na to ptala ministra zdravotnictví, on ubezpečoval na zdravotnickém výboru a školském výboru, který jsem tady iniciovala, svolala dohromady, abysme si to vyříkali to, že antigenní testy, tak, jak nyní byly použity, jsou dostatečně kvalitní, aby v těch několika řadách zachytily nákazu. Tady se mně zdá, že vlastně měl pravdu z hlediska toho, jak dopadlo testování a jak se nám daří školy držet v učení naživo, nicméně musím říct, že se mi trošku zježily tady v Brně vlasy hrůzou na hlavě z těch informací Lukáše Bartoně, že snad by se měly použít nějaké méně kvalitní testy. To teda absolutně jsem proti a naopak jsem zaregistrovala, že se připravuje další nákup a já věřím, že tedy těch kvalitních testů, tak, jak nám byly představeny na zdravotnickém výboru.

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Já jenom reaguju, citoval jsem metodiku ministerstva školství, která vyšla v létě.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Tak a poprosím ještě bleskovou …

Kateřina VALACHOVÁ, poslankyně PS PČR /ČSSD/
Tak ta informace, kterou jsem teď řekla divákům, je stará, jestli se nepletu, 14 dní a byla zveřejněna, takže opravdu nákupy samozřejmě musí respektovat doporučení vědců a věřím, že i závěry školského, zdravotnického výboru, že nejsme pro srandu králíkům a tím pádem i ministrů.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Tak prosím ještě bleskovou odpověď na jednu otázku, učitelské platy příští rok, o kolik by se měly zvednout? Lukáš Bartoň.

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Za mě, aby se držely na úrovni 130 % průměrné mzdy, to je adekvátní, bohužel neprošel poslanecký návrh, teda pozměňovací návrh zákona o pedagogických pracovnících díky ČSSD a ANO.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Paní poslankyně, vy, vy souzníte s tím názorem ČSSD, která tedy jaksi pomohla zablokovat tu senátní vratku zákona o pedagogických pracovnících, a to navázání učitelského platu na průměrnou mzdu?

Kateřina VALACHOVÁ, poslankyně PS PČR /ČSSD/
Důležitá věc …

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Prosím velmi krátce jenom.

Kateřina VALACHOVÁ, poslankyně PS PČR /ČSSD/
Ano. Splnili jsme cíl 130 % průměrné mzdy učitelů a učitelek, takže těžko ho nutno fixovat za 2 roky do zákona. Ten důvod, proč nepodporuje tento zákon, je dlouhodobý, kolega to ví, a proto se směje. My zkrátka nejsme pro to, aby se likvidovala kvalifikace učitele a tento trojský kůň v tom zákoně. Je to pro nás Sofiina volba, 130 % průměrné mzdy jsme podpořili, dosáhli letos. V rozpočtu jsme proto bojovali. Inflace směrem k učitelům je zachována, takže 130 % průměrné mzdy si zachovají i v příštím roce a vzhledem k tomu, že koalice STAN a Piráti je ve shodě za sociální demokracii ohledně 130 % průměr, průměrné mzdy učitelů, jistě nehrozí to, že by se snižovaly učitelské platy v následujících letech.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Dámo a pane, děkuju. Na shledanou.

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
Na shledanou.

Kateřina VALACHOVÁ, poslankyně PS PČR /ČSSD/
Na shledanou.