Datum vydání: 15.09.2021 | zdroj: zpravy.iDNES.cz

 

Pětici opozičních demokratických stran se ve středu ve Sněmovně nepodařilo prosadit přednostní projednávání zákona vráceného Senátem, který by pedagogům garantoval 130 průměrné mzdy v zemi. Návrh Lukáše Bartoně z Pirátské strany nepodpořili
poslanci ANO, ČSSD, KSČM a SPD.

Poslanci mají schvalovat zajišťování vozidel kvůli dlužné pokutě za dřívější přestupek. Uzákonění práva policistů, celníků a strážníků odebrat na místě kvůli dřívější nezaplacené pokutě registrační značku vozu nebo nasadit na auto takzvanou botičku má pomoci k vymáhání postihů.

Před závěrečným schvalováním je také přestupková novela, která se týká zejména trestů za používání pyrotechniky při sportovních utkáních. Fanouškům by hrozil i zákaz vstupu na další utkání.

Vyšší požární bezpečnost pobytových zařízení sociálních služeb by mělo zajistit jejich povinné vybavení požární signalizací.

Na programu je také volba člena širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu. Tam by mohl zamířit nynější poslanec ČSSD Roman Sklenák. Navrhl ho prezident úřadu,rovněž býval poslanec sociální demokracie z jižní Moravy Miloslav Kala.

Odpoledne by měla Sněmovna projednat novelu zákona o posuzování vlivů staveb na životní prostředí, která se týká části dostavby dálnice D1. Sněmovna by ji mohla schválit zrychleně už v prvním čtení.

Foto:
Brífink Pirátů před jednáním sněmovny. Zleva Lukáš Bartoň, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík (20. dubna 2021)
Petr Topič, MAFRA