Luká Bartoň

Zdroj: ČT 1 , Datum vydání: 13.04.2021

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
Sněmovna dnes začala znovu debatovat o novele zákona o pedagogických pracovnících vrácené Senátem. Podle ní by platy učitelů měly vzrůst v průměru až na 130 % průměrné mzdy. Návrh umožní i to, aby vyučovali i vysokoškoláci s jiným než pedagogickým vzděláním. Do tří let od nástupu si ho ale musí doplnit.

Ivan LUKÁŠ, redaktor ČT
Její žáci do školy stále nesmí, matematiku tak musí Natália Rusinová pořád učit online. Učí už 15 let a její tabulkový plat se teď pohybuje kolem 34 000, kdyby novela platila už teď, měla by s takovou délkou praxe 116 % průměrného platu, tedy zhruba o 7000 víc.

Natália RUSINOVÁ, učitelka, ZŠ Mendelova, Praha
Už bych byla, jak se říká, docela v pohodě i jako samoživitelka.

Ivan LUKÁŠ, redaktor ČT
Návrh, který prosadili Piráti a který svazuje učitelské platy průměrnou mzdou, vítá i její ředitelka. Bude podle ní znamenat pro učitele jistotu a pomůže do škol dostat mladou generaci.

Martina THUMSOVÁ, ředitelka, ZŠ Mendelova, Praha
Pro školu je největším obohacením mladý učitel, který vystudoval pedagogickou fakultu a který pracuje ve škole pod vedením těch zkušených, a ty nepřicházeli.

Lukáš BARTOŇ, poslanec /Piráti/
Jejich hodnocení bude adekvátní tomu, že jsou to strategičtí zaměstnanci, je to investice do vzdělávání, je to jedna z nejlepších investic, kterou český stát může udělat.

Ivan LUKÁŠ, redaktor ČT
Novela má navíc umožnit učit i absolventům jiných než pedagogických fakult. To teď mohou jen na výjimku, v případě, kdy ředitel školy nesežene vystudovaného učitele.

Michal ORNST, ředitel, SzeŠ Brandýs nad Labem
Musíme doložit přímo České školní inspekci inzeráty, že shání na tu či onu pozici kantora.

Ivan LUKÁŠ, redaktor ČT
I Petr Štěpán se stal učitelem až po 15 letech praxe zemědělského inženýra, doplnil si pedagogiku.

Petr ŠTĚPÁN, učitel, SzeŠ Brandýs nad Labem
To je opravdu veliká zodpovědnost i vlastně vůči těm dalším generacím a prostě člověk musí mít nějaký základ, z kterýho se odpíchne, a proto si myslím, že to opravdu důležitý je, to pedagogický vzdělání.

Ivan LUKÁŠ, redaktor ČT
S povinností si ho doplnit počítá i novela.

Robert PLAGA, ministr školství /nestr. za ANO/
Na druhý stupeň základní škol a na střední školy mohou přijít lidé z praxe, přece chceme motivované lidi dostat do školství, ale to neznamená, že by tam mohli nadále učit bez nějakého doplňujícího pedagogického studia.

Ivan LUKÁŠ, redaktor ČT
Novela zákona o pedagogických pracovnících by měla platit od září. 130 % průměrného platu by ale učitelé měli začít brát až v roce 2023. Ivan Lukáš, Česká televize.