Zdroj: zpravy.iDNES.cz , Datum vydání: 22.04.2021, https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/maturity-2021-snemovna-valachova-cssd-vlada-plaga.A210422_122656_domaci_kop

 

Poslankyně ČSSD a exministryně školství Kateřina Valachová při jednání o maturitách ve Sněmovně znovu zvedla nápad premiéra Andreje Babiše na „úřední maturity“. Navrhla, aby Sněmovna vyzvala vládu, ať uloží ministerstvu školství, aby bylo možné na základě volby žáka jako alternativu maturitních zkoušek v odůvodněných případech využít hodnocení průměrných známek.

To, aby ministr školství Robert Plaga mohl dát výjimku a rozhodl o úřední maturitě, navrhl za klub hnutí ANO poslanec Karel Rais.

„1. Sněmovna žádá ministra školství, aby v případech upravených interním předpisem Ministerstva školství umožnil studentům získat úřední maturitu. 2. Sněmovna žádá ministra školství, aby upravil opatření obecné povahy ve vztahu k úlevám letošních maturit, zejména ve prospěch studentů dálkového studia. 3. Sněmovna bere na vědomí informaci ministra školství o plánu na vyrovnání nerovností ve vzdělávání v následujícím období,“ přednesl Rais návrh poslanců ANO.

Plaga na návrhy Valachové ani Raise nijak nereagoval a k hlasování o nich se Sněmovna ve čtvrtek nedostala.

S myšlenkou, aby byla pro letošní maturanty umožněna „úřední maturita“, přišel začátkem března kvůli epidemii koronaviru, premiér Andrej Babiš.„Chci navrhnout udělení úřední maturitní zkoušky všem studentům ze všech typů středních škol,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES Babiš.

Ministra školství Roberta Plagu o této možnosti ale nepřesvědčil.Maturitní zkouška je podle něj nezbytným požadavkem pro výkon řady profesí a její plošné nahrazení úředním aktem na základě studijních výsledků by podle něj znamenalo bezdůvodnou devalvaci vzdělávání.Úřední maturitu odmítl poslanec Pirátů Bartoň

Pokud by se upravovaly praktické zkoušky, které už běží, napáchalo by se podle pirátského poslanec Lukáše Bartoně více škody než užitku. Maturitní zkoušku na základě průměru ale razantně odmítl.

„S návrhem úředních maturit za určitých podmínek se ale rozhodně nedá souhlasit. Dodat dostatečné množství opravných termínů v návaznosti na přijímací zkoušky na vysoké školy je věc, po které jsem sami volali. Více opravných termínů neznamenají žádné slevování z nároků, ale šance na opakování zkoušky, která se v prvním termínu žákům nepodařila. Zevrubnou analýzu po ministerstvu školství budeme chtít a bude se to probírat i na školském výboru,“ řekl jeho předseda Lukáš Bartoň ve Sněmovně.

„Celá tato debata je naprostá fraška. Měli byste se na vládě dohodnout a ne po páté řešit ve Sněmovně podobu letošních maturit,“ pustila se do politiků vládních stran Tereza Hyťhová z Trikolóry.

„Co můžeme udělat pro studenty, je to, že je nebudeme stále znejisťovat,“ řekl poslanec za KDU-ČSL a civilním povolením učitel Marek Výborný.