Zdroj: novinky.cz , Datum vydání: 02.04.2021 , https://www.novinky.cz/domaci/clanek/kym-chteji-pirati-a-stan-obsadit-ministerstva-pokud-vyhraji-volby-40355384

 

Nominace do pirátského vládního týmu jsou na začátku, ale mnozí uchazeči už pro Právo poodhalili své ambice stanout v případě volebního úspěchu v čele ministerstev. Některá jména zaznívají i z koaličního STAN. Do voleb zbývá půl roku, navíc i v případě úspěchu by záleželo na tom, s kým by se strany musely ještě dělit.

O ministerstvo financí se bude ucházet senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti), jehož premiér Andrej Babiš považuje za svého nepřítele, jenž ho „udává v Bruselu “. „Nominaci plánuji podat, nyní jsem ve fázi přípravy,“ řekl Právu Wagenknecht. Mezi zájemci o nejvýznamnější resort není pirát Mikuláš Ferjenčík , o němž se spekulovalo.
Vnitro by pak chtěl vést šéf Starostů Vít Rakušan , za Piráty poslanec Lukáš Kolářík
U Pirátů se kandidátů může vyrojit víc, jejich kompetence posoudí republikové předsednictvo a vydá doporučení celorepublikovému fóru, které po grilování rozhodne referendem o úzkém expertním spolku. Z nich se mohou po volbách rekrutovat ministři nebo náměstkové. K jednomu resortu může být vybráno i více odborníků.
Ve STAN předkládají nominace krajské organizace. V dubnu by mohlo být o jménech jasno v obou koaličních táborech.
Podle lídra koalice a jejího kandidáta na premiéra Ivana Bartoše (Piráti) má předsednictvo zatím dvacítku nominací, které s doporučením předloží členům. „Vznikne tak demokraticky potvrzená skupina lidí, o kterých se dá uvažovat v případě jednání o sestavení vlády. Po volbách nikdo na naše schvalování čekat nebude,“ řekl Právu.
Nedávno připustila svou kandidaturu na post stínové ministryně práce a sociálních věcí první místopředsedkyně pirátů Olga Richterová
Zdravotnictví? Hřib podpořil Dostála
Stejně tak se ve stínové vládě neobjeví pražský primátor Zdeněk Hřib , který působil v poradním týmu pro zdravotnictví. „Chci se plně věnovat Praze ,“ sdělil Právu. Podle něj má ale strana na aktuálně nejžhavější křeslo řadu vhodných kandidátů.
„Mediálně nejznámější je nyní nejspíš právník Ondřej Dostál. Znám se s ním ještě z doby, kdy vedl sdružení Platforma zdravotních pojištěnců. Nepochybuji o tom, že by byl dobrým kandidátem,“ dodal Hřib.
Sám Dostál kandidaturu nepotvrdil ani nevyvrátil. „Jsem v pirátské straně poměrně nový a nerad bych činil příliš ambiciózní prohlášení,“ řekl. Podle informací Práva bude na resort zdravotnictví ve hře více lidí.
O ministerstvo průmyslu a obchodu se ucházejí dva silní kandidáti, a to poslanci Martin Jiránek a Petr Třešňák . Doprava by se podle Pirátů slučovat s průmyslem neměla. Rád by se jí ujal poslanec Ondřej Polanský
Piráti zvažují také zřízení nového resortu pro digitální transformaci, chtěl by ho řídit poslanec Ondřej Profant . Avšak podle Bartoše nebude v prvních letech vlády hlavním úkolem zakládání nových resortů, ale vypořádání se s následky krize.
Do vedení diplomacie se hlásí pirátský poslanec Jan Lipavský , který má zájem i o ministerstvo obrany. Svou nominaci na resort školství potvrdil Právu jeho stranický kolega, poslanec Lukáš Bartoň . „Je to ještě dlouhá doba a je tam víc lidí,“ poznamenal.
Překvapením není nominace šéfa poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka pro vedení justice. Do vlády by rád i místopředseda a poslanec Radek Holomčík jako ministr zemědělství. Na životní prostředí pomýšlí poslankyně Dana Balcarová . Kolářík sepisuje nominaci pro ministerstvo vnitra. „Vím, že o vnitro projevil zájem pan Rakušan, takže se ještě uvidí, jak to bude,“ připustil.
Šéf STAN ambice potvrdil. „Od začátku říkáme, že máme prioritní ministerstva – vnitra, financí, životního prostředí a ministerstvo pro místní rozvoj. Zatím mohu prozradit jen to, že já bych byl nominant na ministra vnitra,“ řekl Rakušan Právu.
Podle informací Práva má zatím nejvíce nominací na post šéfky státní kasy Věra Kovářová. Ministrem školství by mohl být místopředseda Petr Gazdík . Ministerstvo životního prostředí by mohl řídit poslanec Jan Farský.
Potíž zřejmě nastane při obsazování ministerstva pro místní rozvoj. Podle informací Práva má největší podporu liberecký hejtman Martin Půta . Toho ale diskvalifikuje, že stále čelí obvinění v korupční kauze, protože osvobozující rozsudek na podzim zrušil odvolací soud.