Zdroj: ČT 1, Datum vydání: 25.03.2021,

 

 

 

 

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
Na splnění většiny požadavků týkajících se otevírání škol se dnes s opozicí dohodl ministr školství Robert Plaga. Jeho plán počítá v první fázi prezenční výukou šestiletých a starších dětí z mateřských škol a žáků od první do páté třídy. A termín? Nejdřív 12. dubna.

Jan BLATNÝ, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/
Společně všichni chceme, aby se děti, jestli to epidemická situace dovolí, mohly vrátit do škol co nejdříve, a tím nejbližším termínem je opravdu 12. duben.

Robert PLAGA, ministr školství /nestr. za ANO/
Základní škola, první stupeň půjde rotačně, speciální školy a malotřídky do 75 žáků by mohly fungovat v tom prezenčním režimu. Střední školy, vyšší odborné školy a konzervatoře by se navrátily k praktické výuce.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
A co tedy ministerstvo zatím plánuje? V první vlně by se do mateřských škol měly vrátit pouze děti, pro které je předškolní vzdělávání povinné. Tedy ty, kterým je během letošního školního roku nejméně 6 let. Pak je tu první stupeň. Třídy by měly po týdnech střídat distanční a prezenční výuku. Malé školy do 75 žáků a školy speciální by měly fungovat v nepřetržitém prezenčním režimu. A otevřít by se měli taky družiny, ale tak, aby se nesetkávali žáci z jiných tříd. Praktickou výuku v dílnách, laboratořích, ateliérech a podobně by mohly obnovit odborné střední školy i konzervatoře, stejně jako vyšší odborné školy a poslední ročníky univerzit. Ministerstvo taky plánuje, že přijímací, maturitní a další zkoušky se budou konat ve skupinách do 20 lidí, zejména pro znevýhodněné žáky pak má být možnost setkávat se s učiteli v počtu maximálně šesti lidí. A měla by být obnovená i individuální výuka v základních uměleckých školách a volnočasových centrech. Podmínkou návratu žáků do tří bude testování 2× týdně. I ve školkách má pro děti platit povinnost nosit roušky. Navíc budou muset taky rozdělit třídy skupiny maximálně po 15 dětech.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor ČT
Měsíc zítra uplyne ode dne, kdy ještě v lavicích seděli poslední žáci, prvňáci a druháci. Odpočítávat, za kolik dní se děti do škol zase vrátí, ale zatím učitelé ani rodiče nemůžou. ODS spolu s TOP 09 a lidovci žádali po vládě termín 12. dubna.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/
České školy jsou zavřené nejdéle z celé Evropy. Ten stav je neudržitelný.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor ČT
Ministr školství opozici potvrdil, že rezort je na obnovení prezenční výuky připravený.

Petr VAŠEK, redaktor ČT
Kdy by to bylo to 12. dubna tedy?

Robert PLAGA, ministr školství /nestr. za ANO/
Tlačíte mě k tomu, abych vám řekl termín, a já říkám, já bych byl samozřejmě rád, aby se žáci vrátili co nejdřív, pokud to bude možné 12. dubna, budu za to rád.

Jan BLATNÝ, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/
Šance, že se ta situace bude nadále lepšit, je velmi velká, když se nám to takto podaří, tak ten 12. duben vidím jako velmi reálný.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor ČT
Obnovení výuky s sebou ponese přísnější pravidla oproti situaci před měsícem. Žáci budou testování 2× týdně.

Lukáš BARTOŇ, poslanec, místopředseda školského výboru /Piráti/
Pan ministr, který zatím přemýšlí pouze o antigenních testech, tak řekl, že zváží potvrzení na některých školách PCR testy.

Karla MAŘÍKOVÁ, poslankyně /SPD/
Já si myslím, že jak rodiče i děti by uvítali neinvazivní testy. Dneska už se dělají i PCR testy ze slin, což sice jsou dražší, ale pro děti by byly vhodnější.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor ČT
Tendr na testy má na starosti správa hmotných rezerv. Taky do škol rozváží respirátory a roušky. Ochrana úst a nosu by měla být nově povinná i u předškoláků.

Robert PLAGA, ministr školství /nestr. za ANO/
To, o čem se bavíme, je maximálně chirurgická rouška. Tam není potřeba u dětí respirátor do 15 let věku. Druhá věc je, že jsme se bavili u toho návratu o těch předškolních dětech, to znamená šestileté děti a starší, u těch malých, tam se asi shodneme, že to je velmi problematické.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor ČT
Pokud se bude situace vyvíjet dobře, měli by v další fázi přijít na řadu žáci od šesté do deváté třídy, a to opět rotačně, tedy týden doma a týden ve škole. Termín nástupu by se mohl v různých okresech nebo krajích lišit.

Petr GAZDÍK, místopředseda hnutí /STAN/
Celá republika nebude čekat až jeden kraj se dostaneme na nějakou hodnotu Psa a teprv se ve zbytku republiky budou otvírat školy, to je nesmysl.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor ČT
Skupinové volnočasové aktivity, třeba sportovní tréninky, zatím podle ministra školství představují příliš velké riziko kvůli míchání dětí z různých školních kolektivů. Redakce a Pavel Schrötter, Česká televize.