Zdroj: echo24.cz , Datum vydání: 25.03.2021 , https://echo24.cz/a/SYJ3t/deti-se-mozna-vrati-do-skoly-od-12-dubna-potvrdit-to-musi-ministr-zdravotnictvi

 

Třídy prvního stupně základních škol by se po návratu do škol měly po týdnu střídat v prezenční a distanční výuce. Počítá s tím plán návratu žáků do lavic, který připravilo ministerstvo školství. Po čtvrtečním jednání s opozičními poslanci Pirátů, hnutí Starostové a nezávislí a koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) to řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Děti se možná vrátí do školy od 12. dubna, uvedl Plaga s tím, že bude záležet na stanovisku ministerstva zdravotnictví.

Vedle dlouhodobých priorit jako otevření škol pro nejmladší žáky nebo praktické výuky ve středních a vysokých školách by podle něj ministerstvo chtělo umožnit třeba i skupinové konzultace. Termín pro návrat musí určit ministerstvo zdravotnictví, dodal.

„Návrat prvních stupňů základních škol je významně epidemiologicky lepší v rotačním schématu týden (doma) a týden (ve škole). To znamená, že to není jen redukce žáků na polovinu, ale významně se redukuje to epidemiologické riziko,“ uvedl ministr. „Rotační způsob pro celý první stupeň umožňuje a vytváří prostor nejen pro návrat celého prvního stupně, ale také pro zvýšený návrat praktické výuky ve školách středních,“ řekl. Praktická výuka by se podle něj měla obnovit i v závěrečných ročnících vysokých škol.

České školy jsou zavřené nejdéle z celé Evropy. V minulých dnech jsme představili plán bezpečného návratu dětí do škol a na základě diskuzí s odborníky jsme stanovili datum 12. dubna. Dnes nás ministr Plaga ujistil, že MŠMT je na návrat dětí v tomto termínu připraveno. ??

— Spolu_Koalice (@SpoluKoalice)

March 25, 2021

Místopředseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík po jednání s Plagou nevyloučil podporu prodloužení nouzového stavu o 14 dní. Vláda ale podle něj mimo jiné musí představit právě plán návratu do škol s konkrétními termíny. Piráti a STAN považují za reálný návrat některých skupin žáků k prezenční výuce 12. nebo 19. dubna, pokud to dovolí epidemická situace a za přísných opatření. Žáci by ve školách mohli být testováni dvakrát týdně antigenními testy, řekl Gazdík. Podle místopředsedy sněmovního školského výboru Lukáše Bartoně (Piráti) zváží Plaga pilotní projekty testování v několika školách.

Vláda žádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o 30 dní do 27. dubna, aktuálně končí 28. března. Sněmovna rozhodne v pátek. „Jednáme o tom s našimi hejtmany, kteří se kloní k možnosti 14 dnů, ale je to teď o dalším jednání s vládou,“ řekl Gazdík. Také podle Bartoně čtvrteční schůzka s Plagou posunula Piráty ve vyjednávání o nouzovém stavu. Obě strany se chtějí rozhodnout dnes večer, případně v pátek ráno.

Od 1. března jsou kvůli zhoršení epidemie covidu-19 otevřené jen školy pro děti zdravotníků a dalších vybraných profesí. Ostatní žáci a studenti se učí z domova. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že by se do lavic mohli začít vracet zřejmě v druhé polovině dubna.