Zdroj: Lidové noviny , Datum vydání: 30.03.2021

 

Š K O L A Radky Kvačkové

Ministr školství Robert Plaga slibuje investice do doučování. Podle něj bude ale trvat dva až tři roky, než se vyrovnají rozdíly způsobené distanční výukou a zvýrazněné nestejným rodinným zázemím žáků. Ministerstvo připravuje plán, který by měl zahrnovat letní doučovací kempy i další vzdělávání ve školách či v kroužcích, a chce na to získat miliardy korun z evropských zdrojů. Nejde o problém, který by existoval jen u nás. Stačí projít stránky zahraničních médií, abyste zjistili, že rozdíly v zázemí řeší teď všude víc než jindy. Peněz by mohlo v příštích letech přitéct do školství víc. Alespoň podle Národního plánu obnovy, který má za peníze EU pomoci napravit škody způsobené pandemií v celém společenství. Lze jen doufat, že prostředky nepadnou hlavně na sepisování projektů a proškolování už proškolených.
Zákon o pedagogických pracovnících, který v minulých dnech projednával Senát, budí pozornost hlavně kvůli tomu, že dává ředitelům možnost obsadit učitelské místo i vysokoškolákem, který neabsolvoval přímo pedagogickou fakultu nebo na učitelství zaměřený studijní program. Jde v něm ale i o jinou věc. Poslanec Lukáš Bartoň (Piráti) uspěl v jeho rámci s návrhem zaručit učitelům 130 procent průměrné mzdy. To je pro budoucí státní rozpočty docela náročný závazek. On je totiž velký rozdíl mezi platovým automatem například soudců, kterých je kolem 3000, a učitelů, jichž máme přes 180 000 a může jich přibývat. Fakt ale je, že učitelé těch 130 procent víceméně už dneska mají.
Zřizovatel Pražského humanitního gymnázia Ondřej Kania by považoval za nespravedlivé, kdyby české univerzity přijímaly slovenské maturanty s úřední maturitou za stejných podmínek jako ty české, kteří ve své většině standardně maturovat musí. Podle jeho vyjádření na Facebooku by bylo fér, aby slovenští uchazeči dělali nějaké přijímačky navíc. Co k tomu říct? Snad jen tolik, že vysoké školy většinou stejně neberou v úvahu přímo maturitní vysvědčení, a pokud rozhodují o přijetí uchazečů na základě známek, pak většinou průběžných. Přijatý student musí potom jen doložit, že maturitu má. Dobrá zpráva pro ty, kdo se po odchodu Spojeného království z EU těžko smiřovali s faktem, že nebude možné jezdit na ostrovy v rámci evropského výměnného programu Erasmus. Podle některých zdrojů chystá např. Wales vlastní verzi Erasmu s tím, že jej bude, stejně jako Skotsko, také samostatně financovat. Takže nic není ztraceno. Tedy kromě toho letošního roku.
A ještě z Británie: Dnes má Winchesterská univerzita odhalovat sochu osmnáctileté švédské aktivistky Grety Thunbergové v životní velikosti. Podle zpravodajského serveru The New York Post se ale škola kvůli tomu stala terčem kritiky místních obyvatel i některých studentů, kteří to považují za plýtvání penězi. Skulptura přijde v přepočtu přibližně na tři čtvrtě milionu korun.