Zdroj: TV Nova , Datum vydání: 30.03.2021

 

 

moderátorka
Premiér Andrej Babiš dál prosazuje zavedení úřední maturity, tedy hodnocení podle průměru známek za celé středoškolské studium. Ministr školství Robert Plaga s takovou formou zkoušky dlouhodobě nesouhlasí, navíc podle resortu a zástupců školských asociací není úřední maturita řešení.

Anežka VRBICOVÁ, redaktorka
Podle premiéra by úřední maturita pomohla alespoň části studentů zmírnit dopady distanční výuky. Ta se podle něj negativně podepisuje na psychice řady školáků.

Andrej BABIŠ, premiér a předseda hnutí /ANO/
Tady jde o víc než o znalosti a dovednosti dětí. Tady jde o duševní zdraví celé jedné mladé generace a my jim můžeme pomoct udělením úřední maturity, alespoň malé části z nich.

Anežka VRBICOVÁ, redaktorka
Premiér to prý konzultoval například se studentskou iniciativou ne Ne:brzo.

Jiří Daniel TRÁVNÍČEK, iniciativa Ne:brzo
My bojujeme za spravedlivou úřední maturitu pro studenty, protože tady jsou výrazné technické problémy u té distanční výuky, jsou tedy velké rozdíly mezi jednotlivými školami, mezi jednotlivými studenty, které právě ta distanční výuka ještě prohloubila.

Anežka VRBICOVÁ, redaktorka
Jenže podle resortu školství by úřední maturita vyžadovala změnu zákona.

Aneta LEDNOVÁ, tisková mluvčí MŠMT
Opatření obecné povahy, které by v současné situaci rušilo konání maturitní zkoušky, tak by nebylo v souladu se zákonem, jinými slovy bez zákona toto nyní není možné.

Renata SCHEJBALOVÁ, předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií
Už by tady to téma mohl pan premiér nechat ležet, musí vědět velmi dobře, protože je premiér, co by to znamenalo změnu školského zákona a musíme dobře vědět, že by se to nestihlo.

Jiří ZAJÍČEK, předseda Unie školských asociací ČR
Považuju tato vyjádření pana premiéra za hodně nešťastná, protože jenom přináší další nervozitu a nejistotu těm studentům, kteří už by se teď měli připojovat na maturitu.

Lukáš BARTOŇ, místopředseda školského výboru /Piráti/
Úřední maturita je pro mě selhání státu, je to selhání státu ve výuce, ve vzdělávání, je to absolutní rezignace na to, co se studenti skutečně naučili a jak za posledních 1,5 roku fungovali.

Anežka VRBICOVÁ, redaktorka
Ministr Plaga představil zjednodušenou verzi maturity už začátkem ledna. Tehdy navrhl zrušit slohy z češtiny a cizího jazyka. Další změna přišla na začátku března zrušením povinné ústní zkoušky z češtiny a z cizího jazyka, navíc studenti, kteří pracují kvůli covidu-19 v nemocnicích nebo v domovech pro seniory, nebudou muset absolvovat ani didaktické testy. Pro ostatní zůstanou povinné, pouze se u nich prodlouží čas. Plaga už před časem řekl, že rozhodnutí považuje za definitivní. Všechny studenty, a to bez výjimky, čeká školní maturita ze dvou až tří předmětů, případně praktická zkouška podle oboru. Anežka Vrbicová, televize Nova