Zdroj: CNN Prima News , Datum vydání: 23.03.2021,

 

 

 

Lucie HRDLIČKOVÁ, moderátorka
Návrat žáků do škol by se měl řešit po jednotlivých regionech, nikoliv plošně. Právě s tímto požadavkem přichází opoziční Piráti se Starosty a nezávislými. V některých regionech je podle nich totiž epidemická situace natolik dobrá, že by se už mohli žáci na prezenční výuku začít připravovat. Více informací má pro nás přímo ze sněmovny kolega Josef Mádle. Pepo, opět ti přeji hezký den. Co konkrétně Piráti se Starosty navrhují, aby se riziko nákazy ve školách minimalizovalo?

Josef MÁDLE, redaktor
Pěkný den. Piráti i Starostové a nezávislí přicházejí hned s několika opatřeními. Za prvé, například se jedná o to, že by se měl prioritně očkovat právě ten učitelský sbor, zároveň také by se měly distribuovat ochranné pomůcky, anebo také, že by měli dostát více takzvaných v podstatě pravomocí ředitelé škol, kteří by organizovali právě tu samotnou výuku ve spolupráci například s krajskými hygienickými stanicemi. Starostové i Piráti považují za prioritu, aby se do škol navrátily především první ročníky základních škol a také poslední ročníky zejména středních škol, kde platí právě odborné vzdělání. Zároveň také zmínili, že je potřeba používat neinvazivní PCR testy.

Lukáš BARTOŇ, místopředseda sněmovního školského výboru /Piráti/
Jako stěžejní je pak to, aby fungovalo testování ve školách, testování, které bude mít ten efekt, že to dítě, které přijde nakažené do školy, bude zachyceno, bude dáno do karantény a budou jeho kontakty dány do karantény. Pokud toto zajistíme, lze mluvit o bezpečném prostředí ve školách, lze mluvit o tom, že utneme tu větev té nákazy a nebude se nám virus šířit po školách. Proto je potřeba mít co nejspolehlivější testování. V současné době jsou to svou spolehlivostí zejména PCR testy, takže doporučujeme, aby třeba při té rotační výuce byly jednou za 14 dní testovány děti PCR testy.