Datum vydání: 10.02.2021 | Zdroj: Týdeník školství
Poslanecká sněmovna v rámci schvalování zákona o pedagogických pracovnících rozhodla, aby se platy učitelů zvyšovaly minimálně na 130 procent průměrné mzdy do roku 2023. Rozhodnutí poslanců je fackou ministrovi školství Plagovi, který nedávno pedagogy „podvedl“ a pro letošní rok do tarifů přidal pouze 4 % místo 9 %. Bude se zřejmě snažit rozhodnutí Poslanecké sněmovny o zvýšení na úroveň 130 % zvrátit v Senátu. Jak se díváte na tento rozpor ministra školství?

Lukáš Bartoň (Piráti), poslanec:

Rozhodně se nejedná o žádnou facku. Jde jen o jiný a z mého pohledu systematičtější přístup v odměňování pedagogických pracovníků. Peníze do vzdělávání jsou peníze do naší vlastní budoucnosti, a tedy investice. Z toho důvodu je obhajitelné mít zákonem daný automat na platy učitelů, i když v mnoha ostatních profesích je nemají. Volba v navýšení tarifní či nadtarifní složky také není podvodem, jde jen o zvolení manažerského přístupu odměňování. Tedy za předpokladu, že se ona nadtarifní složka platů opravdu pedagogům vyplatí, což také není jisté a pak obavy pedagogů do jisté míry chápu. Sněmovnou schválený návrh dává minimální hodnotu tarifní složky, automaticky úměrně roste s tím, jak roste průměrná mzda v ČR. K této tarifní složce se pak přidává ještě nadtarifní složka platu, která je minimálně ve výši 1/5 tarifní složky. Celkově je tedy ve výši 1/6 celkového objemu prostředků, které jdou na platy učitelů. Průměrně je pak tento objem roven 130 procentům průměrné mzdy v ČR. Osobně zatím nevidím jediný důvod, proč by Senát tento návrh schválený Poslaneckou sněmovnou chtěl zrušit.

Karel Rais (ANO), poslanec:

Dovolím si vás opravit, do škol jde letos 9% navýšení platu, v dělení 4 % do tarifu a 5 % do (zjednodušeně řečeno) odměn, o nichž rozhoduje ředitel/ředitelka školy. Osobně toto rozhodnutí považuji za správné a nepovažuji to za žádný podvod na učitelích. Pokud ředitel/ka rozhoduje o odměnách špatně, je tu zakladatel školy nebo rodiče, kteří mohou ovlivnit jeho/její odvolání nebo výběr nového ředitele. V programovém prohlášení vlády se hovoří o prosazení více peněz do školství tak, aby se platy učitelů a nepedagogů na konci volebního období v roce 2021 dostaly minimálně na 150 % své výše pro rok 2017. Toto prohlášení se plní a je zřejmé, že letos průměrný plat dosáhne uvedené výše. Považuji za důležité, že sliby, které vláda dala po volbách, průběžně plní. To ovšem neznamená, že někdo nemůže dostat více a jiný učitel méně. Od toho je na škole manažer, ředitel, který zodpovídá za chod školy a který podle výkonu podřízených přerozdělí pohyblivou složku mzdy (tj. diskutované 5% navýšení platu). Tento manažerský nástroj by měli ředitelé využívat k ocenění těch šikovných, klíčových podřízených.

Kateřina Valachová (ČSSD), poslankyně:

Smutné a podlé chování. V této Sněmovně jsem získala pro tento cíl v rozpo??????????????čtu??????????? – 130 procent průměrného platu ve státě – většinu již v prosinci 2017. Tehdejší usnesení a vůle Sněmovny byla jasná. Schválení cíle zákonem byla přímá a zasloužená odpověď Sněmovny na podraz ministra školství a pouhé čtyřprocentní navýšení platů učitelek a učitelů (a to dokonce přes souhlas ministryně financí s desetiprocentním navýšením). Nevěřím, že by Senát přidal k podrazu ministra školství učitelům a učitelkám další facku (zvláště v této době) a tento cíl v zákoně odmítl.

Jiří Mihola (KDU-ČSL), poslanec:

Návrh, aby se platy učitelů do roku 2023 zvyšovaly minimálně na 130 procent průměrné mzdy, jsem podpořil především proto, že tyto platy by měly být na takové úrovni, aby byly konkurenceschopné. Je třeba garantovat patřičnou výši, aby udržela ty, kteří ve školství jsou, a motivovala k návratu ty, kteří ze školství odešli. Sedmadvacet let jsem učil a vím, že pokud nebyly platy garantovány, na sliby příplatků se nedalo spolehnout. Navíc strany napříč politickým spektrem slibovaly, jak školství bude absolutní priorita, i my jsme se k tomu před volbami hlásili. Schválené navýšení je proto v pořádku. I když panu ministrovi??????????????????????????
přiznávám????????????????, že za jeho působení se učitelům – na rozdíl od minulosti – platy výrazněji zvedají, zklamalo mě, že nejprve se říkalo, že do tarifů bude přidáno 9 %, přičemž pak se začalo hledat, jak to bylo a nebylo myšleno. Je pro mě nepochopitelné, že ministr odmítá i tento návrh – odmítal ho jak na školském výboru, tak při plénu Sněmovny.

Ivo Pojezný (KSČM), poslanec:

To byl důvod, proč jsme podpořili novelu zákona o pedagogických pracovnících. Jsem také rád, že to, co jsme připravovali napříč politickými kluby, se nakonec podařilo prosadit. Jelikož jsem byl jedním z těch, kteří na tom měli lví podíl, těší mě to o to více. Je potřeba také zdůraznit, že pokud to projde celým legislativním procesem, platy pedagogických pracovníků se budou vždy řešit samostatně v zákoně, podobně jako u soudců či státních zástupců. Náš klub o to po léta usiloval.