Datum vydání: 26.02.2021 | Zdroj: lidovky.cz

Poslanec Lukáš Bartoň (Piráti) vyzval ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby zveřejnil, kdo je skutečným dodavatelem antigenních testů do škol. Uvedl to v páteční tiskové zprávě. Podle serveru Seznam Zprávy vítěz tendru na dodavatele testů, firma Tardigrad International Consulting, nezaplatil zálohu čínskému výrobci testů. Web to v pátek napsal na základě informací od Finančního analytického úřadu (FAÚ).

„Ministr Hamáček by měl okamžitě vysvětlit nezaplacení zálohy ze strany dodavatele a garantovat, že testy vůbec dorazí do ČR. Zároveň by měl sdělit, kdo skutečně organizuje dodávku testů od čínského výrobce, pakliže je plátcem neznámá osoba,“ uvedl Bartoň. Podle serveru Neovlivní.cz je společnost Tardigrad International Consulting od vzniku v říjnu 2016 v celkové ztrátě téměř 12 milionů korun, za předloňský rok prodělala 2,4 milionu. Skutečný majitel společnosti je podle webu nejasný, za firmu vystupuje jakožto jednatelka Monika Jírovcová.

Studenti se do škol začátkem března nevrátí, nové datum říkat nechci, oznámil Babiš

První dodávku testů by měla firma dodat do 28. února. Jírovcová o víkendu v tiskové zprávě uvedla, že už firma první dodávku 1 000 350 testů zaplatila. Podle webu Seznam Zprávy ale FAÚ zjistil, že společnost čínskému výrobci LEPU Medical za testy peníze neposlala. Ministr vnitra před týdnem uvedl, že cena za test včetně dopravy je 65 korun. Celkem má podle něj firma dodat 3 654 000 testů. Hodnota zakázky tak vychází na 237,5 milionu korun.

On-line reportáž 14:15 V
Královéhradeckém kraji přibylo za uplynulý týden 6041 nově nakažených koronavirem. Ve srovnání s předešlým týdnem je to o 475 nových případů více.14:11 Ministerstvo vnitra
navrhne omezit pohyb lidí po katastru obce místo původní verze jednoho kilometru od bydliště, řekl ve Sněmovně ministr Hamáček.14:06 Počet nakažených koronavirem i po zavedení přísnějších opatření podle Blatného
stoupne v příštích dvou týdnech na 20 000 denně, poté klesne.13:51
Ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice budou moci vydávat restrikce k omezení covidu. Sněmovna pandemický zákon schválila v senátní verzi.13:24 Pražské gymnázium
Na Zatlance nemusí v pondělí obnovit prezenční výuku. NSS vyhověl žádosti o odložení účinku úterního rozsudku soudu v Praze. přejít na online

„Prověrkou transakcí nebyla zjištěna odchozí ani zahraniční platba, ani přímá do Číny, ani jiná zahraniční platba z účtu uvedené společnosti, která by jednorázově či v součtu odpovídala plnění za nákup antigenních testů cca 60 milionů korun,“ zjistil podle Seznam Zpráv FAÚ.

Vláda počítá s uzavřením škol, školek a dětských skupin. Otevřené zůstanou jen pro děti členů záchranných složek

Ministerstvo vnitra před týdnem oznámilo vítěze soutěže na dodavatele testů pro školáky. Server Seznam Zprávy následně uvedl, že vítězná společnost nesplnila podmínky tendru a že ze soutěže ministerstvo vyřadilo firmu Chironax, která podala výhodnější nabídku. Premiér Andrej Babiš (ANO) následně oznámil, že bude chtít tendr vysvětlit a později dodal, že bude požadovat jeho zrušení. Hamáček postup ministerstva hájí. Serveru Aktuálně.cz řekl, že Chironax byl vyřazen kvůli varování Bezpečnostní informační služby, podle které je společnost napojena na stíhané lidi. Portál uvedl, že firma má blízko ke stíhanému lobbistovi Tomáši Horáčkovi.

Hamáček zároveň řekl, že společnost meziresortní výběrová komise vyřadila i proto, že na ni vyvíjela „nestandardní“ nátlak. „Při opakovaných telefonátech ekonomickému náměstkovi ministerstva vnitra se odkazovali na komunikaci s premiérem,“ řekl Hamáček serveru. Později oznámil, že se jeden z členů komise obrátil kvůli nátlaku na policii. Premiér Babiš předchozí komunikaci s firmou odmítl. Vítěznou firmu označil za podivnou. Zakázkou se v pondělí zabývala vláda, nezrušila ji.