Datum vydání: 05.02.2021 | Zdroj: Mladá fronta DNES
Politici z Plzeňského kraje věří, že se podaří včas schválit nová pravidla pro volby do Sněmovny

PLZEŇ Bude to zřejmě těžké, ale dohoda je nutná. Tak vyznívají reakce politiků z regionu na rozhodnutí Ústavního soudu. Ten svým verdiktem v podstatě zbořil volební systém používaný v Česku téměř dvě desetiletí. Přestože do voleb do Sněmovny zbývá pouhých deset měsíců, představitelé stran věří, že se podaří včas schválit nový systém. To je zapotřebí vyřešit do srpna, kdy musí být hotové kandidátky. Pokud se shoda nenajde, hrozila by politická krize.
Poslanec ANO Jan Volný nechce předem krizovou situaci vylučovat. „Nicméně věřím, že strany udělají maximum pro to, aby se dohodly,“ prohlásil. Soud zapověděl systém přepočtu hlasů, který zvýhodňoval strany s větším ziskem. Volný se domnívá, že vynucená změna pravidel přinese větší roztříštěnost sil ve Sněmovně. „Může to vést ke vzniku širokých povolebních koalic, kde nikdo nenese hlavní díl odpovědnosti a jedni se vymlouvají na druhé. To je špatně,“ řekl.
Ústavnímu soudu vyčítá, že rozhodl nedlouho před volbami. „Takže na změnu bude málo času. Měli bychom postavit něco, co bude platit minimálně dalších dvacet let. To ale za těch několik měsíců prostě těžko zvládneme,“ uvedl.
Myslí si, že je pravděpodobný návrat k obdobě systému z devadesátých let, kdy strany s větším ziskem nebyly zvýhodněné na úkor méně úspěšných. „I když výsledek pak nebude dobrý, stejně se teď asi nic jiného nestihne vymyslet,“ konstatoval. Poslanec Pirátů Lukáš Bartoň očekává, že politici najdou řešení, aby předešli krizi. „Myslím, že se dohodu podaří najít, i kdyby měly některé strany ze svých představ a požadavků ustoupit. Pokud by dohoda nevznikla, nemohli bychom po volbách přidělit mandáty poslancům a Sněmovna by přestala fungovat. Takže motivace, aby se to vyřešilo, je silná,“ konstatoval. Tvrdí, že bude spokojený s jakýmkoliv systémem, ve kterém bude počet přidělených mandátů v co možná největší míře zohledňovat počet přidělených hlasů. Přestože už nebude nový volební systém zvýhodňovat subjekty s vyšším počtem získaných hlasů, Bartoň se nebojí, že by se kvůli tomu rozpadla koalice Pirátů se STAN. „Nevidím jediný důvod, proč koalici potápět. To spojení nevzniklo jen proto, že bychom společně měli nějaký ten mandát navíc. Dostáváme se do pozice, která z nás dělá největší sílu vůči vládnoucímu hnutí ANO a to nám dává šanci, že se budeme podílet na sestavování vlády,“ sdělil. Poslanec ODS Martin Baxa respektuje rozhodnutí Ústavního soudu, ale zároveň jej považuje za vážný zásah krátce před volbami. „Je nyní povinností poslanců a senátorů najít včasnou shodu na úpravě části volebního zákona,“ reagoval. ODS jde do voleb v koalici s TOP 09 a KDU-ČSL. Předseda plzeňských křesťanských demokratů Stanislav Šec má být na kandidátce za Baxou na čtvrtém místě. Doufá, že změna volebních pravidel nepovede k rozpadu koalice.
„Myslím, že většina z nás do toho jde proto, abychom se společně podíleli na rekonstrukci naší země,“ uvedl. Politikům se podle něj povede na novém systému dohodnout. „Dusno přitom asi bude, ale myslím, že to skončí dobře. Zdá se mi, že alespoň v mé sociální bublině si všichni uvědomují, že jde do tuhého a že se musí zabrat. Neumím si představit, že by některá z demokratických stran nehledala konstruktivní řešení,“ konstatoval.
Poslanec ČSSD Václav Votava připouští, že změna volebního systému může nahrát sociální demokracii, která nyní patří ke stranám s nižšími preferencemi. Podle jeho předpokladů dojde včas ke shodě na nových pravidlech. „Musí se to stihnout do srpna a domnívám se, že nikdo nebude riskovat, že by se volby neuskutečnily,“ uvažuje.
Uznává ale, že se zájmy stran mohou rozcházet. „A velká diskuse může být o velikosti volebních obvodů,“ odhaduje. Nezamlouval by se mu například přechod k tomu, že by byl nově pro celý stát jenom jeden. „Tím by se ztratila vazba poslanců na kraje,“ říká.

„Věřím, že strany udělají maximum pro to, aby se dohodly.“ Jan Volný (ANO)

„Je nyní povinností poslanců a senátorů najít včasnou shodu.“ Martin Baxa (ODS)

„Myslím, že se dohodu podaří najít, i kdyby měly některé strany ustoupit. Motivace je silná.“