Datum vydání: 03.02.2021 |  Zdroj: seznamzpravy.cz , URL: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/odpadlik-z-cssd-bernard-povede-plzenskou-kandidatku-piratu-a-stan-140620

 

Plzeňskou kandidátku Pirátů a Starostů povede představitel STAN. Pirátům připadne druhé až čtvrté místo, pátý bude opět zástupce STAN a od pátého místa se budou pravidelně střídat.

Lídrem společné kandidátky STAN a Pirátů pro sněmovní volby v Plzeňském kraji bude bývalý hejtman a současný první náměstek hejtmanky Plzeňského kraje Josef Bernard. Rozhodl o tom v úterý sněm STAN, řekl Bernard.
Bernard byl v letech 2010 až 2015 generálním ředitelem společnosti Škoda Transportation a v letech 2016 až 2020 hejtmanem Plzeňského kraje, začínal přitom jako dělník v plzeňské Škodovce. V roce 2015 vstoupil do ČSSD, stranu po pěti letech opustil a nyní zastupuje STAN v Plzeňském kraji jako nestraník.
Za Bernardem budou na kandidátce Piráti Daniel Kůs, poslanec Lukáš Bartoň a Jiří Rezek, řekl krajský mluvčí Pirátů Miroslav Mašek. Páté místo kandidátky obsadí za STAN starostka Kozolup na Plzeňsku Michaela Opltová.
„Chtěl bych přispět ke kultivaci podnikatelského prostředí, které není úplně vstřícné k podnikatelům, zajímají mě také stavby silniční a železniční infrastruktury,“ řekl pětapadesátiletý Bernard.
Domnívá se, že se svými desítkami let dělnické a manažerské práce v plzeňské Škodovce a se zkušenostmi z krajské politiky může být v případě zvolení v Parlamentu prospěšný.
Kdo půjde proti Bernardovi?Ostatní strany v Plzeňském kraji jsou zatím na počátku cesty k sestavení kandidátek. Situaci komplikuje koronavirová pandemie a přijatá opatření, takže se zatím nemohou osobně scházet stranické okresní či krajské konference a proces výběru kandidátů se musí přesunout do on-line prostředí.
Jasno o lídrovi má ODS, která si zvolila poslance, plzeňského primátora a místopředsedu strany a šéfa její regionální organizace Martina Baxu. ODS půjde do voleb s TOP 09 a KDU-ČSL. Baxa by měl být lídrem celé společné kandidátky, na které bude mít ODS zřejmě i nejvíc pozic. Za lidovce by měl být nejvýše na koaliční kandidátce, zřejmě na celkovém čtvrtém místě, místostarosta centrálního plzeňského obvodu Stanislav Šec.