Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/eutanazie-snemovna-ano-prochazkova-pirati-barton.A200630_132739_domaci_kop

 

Návrh zákona, který má umožnit předčasné ukončení života pacienta, představili společně poslankyně za ANO Věra Procházková a Pirát Lukáš Bartoň. „Naprosto chápeme, že pacient má mít nárok na paliativní péči, proto jsme se rozhodli, že zákon o eutanazii spojíme s nárokem na paliativní péči,“ uvedla v úterý Procházková.

Návrh upravuje poskytování paliativní péče, práva a povinnosti pacienta i poskytovatele zdravotních služeb. „Dále podmínky, za nichž nemusí být zahájena život udržující léčba, nebo v ní nemusí být pokračováno, a podmínky, za nichž může být provedena eutanazie nebo asistovaná sebevražda,“ uvedla Procházková.

Zákon podle ní předkládá společně dvacet poslanců ANO a Pirátů. Podle Bartoně je návrh předkládán nyní, protože je to podle něj možná poslední možnost, aby byl ještě projednán a schválen v tomto volebním období.

Na návrhu zákona Procházková pracovala asi rok a půl. „Po několika konferencích a diskusích jsme se rozhodli, že zákon spojíme ještě s paliativní péčí, že to nebude jenom o eutanazii,“ uvedla poslankyně Procházková.

Foto:
Poslankyně za ANO Věra Procházková a poslanec Pirátů Lukáš Bartoň představili návrh, který má umožnit provádění eutanazie, který předložili.
Josef Kopecký, iDNES.cz