Zdroj: https://cnn.iprima.cz/cesko-bude-znovu-diskutovat-o-eutanazii-poslanci-predlozili-navrh-zakona-5309

 

Zavedení možnosti eutanazie v Česku je opět ve hře (ilustrační foto, zdroj: 59th Medical Wing) Foto: 59th Medical Wing Zavřít

Zavedení možnosti eutanazie v Česku je opět ve hře (ilustrační foto, zdroj: 59th Medical Wing)
reklama
Zavedení možnosti asistované smrti v Česku je opět ve hře. Poslanecký návrh zákona o eutanazii podali autoři v čele s Věrou Adámkovou (ANO) a Lukášem Bartoněm (Piráti) do Sněmovny. Předloha by také měla přispět k rozvoji paliativní péče o umírající, která se věnuje mírnění bolesti, ale i psychologické práci s rodinou i umírajícím.
reklama
V Česku se nyní eutanazie trestá jako vražda. Ve většině zemí je eutanazie nezákonná. Jako první ji legalizovalo v roce 2002 Nizozemsko. Proti opětovné snaze uzákonit v Česku usmrcení pacienta lékařem už se zvedla i kritika, jednotný názor nemají ani lékaři. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček už loni v prosinci uvedl, že prezident Miloš Zeman by zákon o eutanazii nikdy nepodepsal.
Svoboda je nám stále odpírána při rozhodování o konci našeho vlastního života
„Žijeme ve společnosti, která si vysoce cení svobody, bohužel tato svoboda je nám stále odpírána při rozhodování o konci našeho vlastního života. Proto jsme dnes společně s poslankyní hnutí ANO Věrou Procházkovou předložili zákon o eutanazii, který by umožnil za přísně kontrolovaných podmínek dospělým lidem v terminálním stadiu smrtelné nemoci zemřít podle jejich přání. Návrh také zavádí, aby měli všichni lidé nárok na paliativní péči,“ uvádí tisková zpráva , kterou zveřejnili Piráti.
Zavíráme oči před určitou skupinou nevyléčitelně nemocných pacientů, kteří touží své trápení ukončit
„Je zcela nepřípustné, aby společnost na kohokoliv tlačila, aby opustil tento svět. Na druhou stranu neustále zavíráme oči před určitou skupinou nevyléčitelně nemocných pacientů, kteří touží své trápení ukončit, zemřít klidně a důstojně. Dnes tito lidé nemají legální možnost, jak toho dosáhnout, odpíráme jim tak možnost odchodu ze světa dle jejich přání. Respektive mají možnost složitě vycestovat přes hranice do Švýcarska či jiného státu, který má natolik vstřícné zákony, že vyslyší přání nevyléčitelně nemocného na odchod dle jeho představ,“ připomínají dále Piráti.
Zapojení lékařů výhradně dobrovolné, plánuje zákon
Předloha dává zákonný rámec pro možnost asistované smrti pacientů, kteří se nechtějí vydat cestou paliativní péče, jsou zletilí a svéprávní, jejich žádost je učiněna dobrovolně a bez nátlaku, jsou nevyléčitelně nemocní v důsledku úrazu nebo nemoci a tato situace je podle současných poznatků vědy neodvratitelná, popsal Bartoň. Pacient by měl možnost až do poslední chvíle svou žádost odvolat. Zapojení lékařů by bylo výhradně dobrovolné.
Lukáš Bartoň zdůraznil, že návrh obsahuje opatření k co nejmenšímu riziku zneužití eutanazie. Pacient by podával předběžnou a následně kvalifikovanou žádost, lékař by musel jeho stav konzultovat nejméně s jedním dalším odborným lékařem. V některých případech by bylo nutné i stanovisko psychiatra nebo psychologa ve zdravotnictví. V případě jakékoli pochybnosti by záležitost musela zhodnotit etická komise.
Debata možná neskončí až do nových voleb
Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci. Není však jisté, zda Sněmovna stihne návrh projednat do konce volebního období. Poslední podobný návrh vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL odmítla v roce 2016. Předloha počítala s tím, že možnost eutanazie by měli mít lidé jen v beznadějném stavu, žádost by posuzovala komise.
Eutanazie je v Evropě povolena v Belgii, Nizozemsku a Lucembursku. Asistovaná sebevražda je možná i ve Švýcarsku a Německu. Další státy jako Španělsko a Portugalsko o legislativě jednají. „Je jen na nás, zda se Česká republika přidá k těmto zemím a přestaneme přehlížet přání pacientů v terminálním stadiu nemoci, nebo zda i nadále budou tito lidé nuceni umírat dle představ menšinové části společnosti či utíkat přes hranice,“ uzavírají Piráti.