Zdroj: https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/preji-si-od-cervna-pustit-do-skol-i-druhy-stupen-rekl-plaga-40324046

Pokud epidemiologická situace dovolí, mohli by se do škol vrátit i žáci druhého stupně ZŠ. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) by se tak mohlo stát na dobrovolné bázi od června.

„Stojím o to, aby se aspoň v nějakém dobrovolném módu vrátily do škol i druhé stupně v měsíci červnu. Vnímám, že by se ty děti a studenti měli aspoň potkat. Můžete mít tisíc výhrad k tomu, že už to nebude o vzdělávání. Kdo si ještě pamatuje, co probíhá v červnu ve škole, tak ano, uznávám… Je to v tom rozvolňovacím scénáři od samého počátku, přál bych si to,“ řekl ve středu poslancům Plaga.
Odpověděl tak na dotaz poslance Lukáše Bartoně (piráti), který se tázal, proč ministerstvo neumožnilo návrat žáků druhého stupně do škol, pokud by školy na to měly jak prostorové, tak personální kapacity.
Žáci prvního stupně mohou nastoupit do škol od 25. května, ale po celou dobu pobytu ve škole se mohou pohybovat jen ve stálých, maximálně 15členných skupinkách a školy musí zajistit přísnější protiinfekční opatření.
Za stejných podmínek už mohou navštěvovat školy deváťáci, aby se mohli připravovat na přijímačky.
Plaga připomněl, že se od začátku řešilo, kterou z žákovských skupin za zpřísněných hygienických podmínek pustit do škol. Nakonec se vláda přiklonila k prvnímu stupni i vzhledem k tomu, že děti druhého stupně jsou samostatnější a rodič se může spíše věnovat zaměstnání.
„Pokud pominou parametry a požadavky na ty patnáctičlenné homogenní skupiny, tak by se to samozřejmě skládalo jinak,“ připustil Plaga.

Sledování a vyhodnocování zahraniční praxe
Ministr také odkázal na praxi z jiných zemí Evropy, což prý vláda také brala v potaz.
„Rakušané to mají po patnácti, Francouzi uvažovali o patnácti, pak chvilku dokonce o deseti. Když se podíváte, jak Dánové otvírali, ano, otvírali dřív, ale otvírali mateřské školy a první stupně, neotvírali druhý stupeň. Němci začali od těch ročníků, které se připravují na maturitu. Každý se s tou situací popasováváme a balancujeme nějaké riziko návratu epidemie,“ řekl také ve Sněmovně.
Zapochyboval také o slovech náměstka ministerstva zdravotnictví Romana Prymuly, který zkraje týdne uvedl, že podle zahraničních studií je riziko přenosu nákazy ve školách minimální.
„Podívejte se zpátky do své mysli, jaké jste prožíval pocity při sledování žlutých rámečků na pásce ČT 24, kde probíhaly ty počty mrtvých v Evropě. Jestli máte pocit, že jsme z toho ze všeho venku, protože se teď tady deset dnů ta čísla daří, tak si naproti slovům pana Prymuly vezměte studii z Německa, která říká, že zavření škol bylo klíčovým argumentem k tomu, aby se epidemie v Německu nešířila,“ vzkázal Plaga poslanci Jiřímu Miholovi (KDU-ČSL).