Zdroj: 15.05.2020, deník Právo

 

Pokud epidemiologická situace dovolí, mohli by se do škol vrátit i žáci druhého stupně. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) by se tak mohlo stát dobrovolně od června.
Podle Asociace ředitelů ZŠ je už očekávané rozvolnění pro první stupeň napínavé a přijetí i druhého stupně by vyžadovalo další uvolnění protiinfekčních podmínek. Kromě toho by to bylo rozhodnutí na poslední chvíli a navíc jen měsíc před prázdninami.
„Stojím o to, aby se aspoň v dobrovolném módu vrátily do škol i druhé stupně v měsíci červnu. Vnímám, že by se ty děti a studenti měli aspoň potkat,“ řekl ve středu večer poslancům Plaga.
Odpověděl tak na dotaz poslance Lukáše Bartoně (piráti), který se tázal, proč ministerstvo neumožnilo návrat žáků druhého stupně do škol, pokud by školy na to měly jak prostorové, tak personální kapacity. Žáci prvního stupně mohou dobrovolně nastoupit do škol od 25. května. Po celou dobu pobytu ve škole se mohou pohybovat jen ve stálých maximálně 15členných skupinkách a školy musí zajistit přísnější protiinfekční opatření. Za stejných podmínek už nyní mohou navštěvovat školy deváťáci, aby se mohli připravovat na přijímačky. Plaga připomněl, že se od začátku řešilo, kterou ze žákovských skupin za zpřísněných hygienických podmínek pustit do škol. Vláda se přiklonila k prvnímu stupni i vzhledem k tomu, že děti druhého stupně jsou samostatnější a rodič se může spíše věnovat zaměstnání. „Pokud pominou parametry a požadavky na ty patnáctičlenné homogenní skupiny, tak by se to samozřejmě skládalo jinak,“ připustil Plaga.
Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro Novinky řekl: „Teď se rozvolňují plošná opatření a na školy to dopadlo postupně. Na druhý stupeň by se dostalo v červnu nebo až v červenci, a to už by nemělo smysl, jelikož jsou prázdniny.“
Ministr také odkázal na praxi z jiných zemí Evropy. „Rakušané to mají po patnácti žácích, Francouzi uvažovali o patnácti, chvilku dokonce o deseti. Dánové otvírali dřív, ale otvírali mateřské školy a první stupně, neotvírali druhý stupeň. Němci začali od těch ročníků, které se připravují na maturitu. Každý balancujeme riziko návratu epidemie,“ řekl Plaga ve Sněmovně.

Plošně to nejde

Šéf Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý Právu řekl, že návrat k normálu by školy uvítaly. Jenže podmínky zapojení celého druhého stupně do výuky zatím nejsou jasné. „Pokud by se měly druhé stupně vrátit do škol v podobném režimu jako ten první, a zároveň by musely zůstat maximálně 15členné skupiny, tak je to nerealizovatelné, protože by na to školy neměly místnosti ani lidi,“ uvedl.
„On to možná pan ministr mohl myslet jako nějaké konzultace, nebo že by šlo jen o to setkávání. To si představit umím. Jinak ale už teď horko těžko od 25. 5. zvládneme první stupeň s deváťáky. Ten druhý bychom nezvládli,“ dodal.
Plošný návrat výuky je problematický i kvůli učitelům, kteří spadají do rizikových skupin. Podle Černého už nyní školy omezují nabídku i pro první stupeň a vybírají děti podle užších kritérií, protože nemohou vystavit nebezpečí ohrožené kantory.

Horko těžko od 25. 5. zvládneme první stupeň s deváťáky. Druhý bychom nezvládli Michal Černý, šéf asociace ředitelů ZŠ