Besk:

Občanští demokraté v březnu vyloučili ze strany Václava Klause mladšího. Důvodem byly jeho kontroverzní výroky. Tím měl podle oficiálního stanoviska ODS poškozovat dobré jméno strany. Teď má Klaus junior skončit i ve vedení školského výboru, který podle dohod o rozdělení funkcí připadá „ódéesákům“. Novým šéfem se má stát Martin Baxa (ODS), který po Klausovi ml. přebere místo i s příplatkem přes 30 tisíc k základnímu platu. Jenže napoprvé ODS plán nevyšel, v tajné volbě Baxu novým šéfem výboru poslanci nezvolili, dostal jen šest hlasů z 21. 

Členové sněmovního školského výboru měli podle představ ODS ve středu zvolit svým novým předsedou Martina Baxu (ODS). Baxa by tak vystřídal v čele výboru Václava Klause mladšího, kterého vedení občanských demokratů vyloučilo v polovině března ze strany. 
Někteří poslanci se v debatě stavěli kriticky k tomu, že Baxa je i plzeňským primátorem a krajským zastupitelem. „Je to jakési hromadění funkcí, a to je problém,“ řekl Karel Rais (ANO). Také Pirát Lukáš Bartoň a Tereza Hyťhová z SPD zapochybovali o tom, zda by Baxa vykonávání funkcí stíhal. Klause někteří členové výboru, například Miroslav Grebeníček (KSČM), za řízení výboru chválili. 
Baxa tvrdil, že by funkci předsedy školského výboru zvládl, jinak by do ní nekandidoval. Uvedl, že pokud by byl zvolen a posléze potvrzen Sněmovnou, ukočil by členství ve výboru pro veřejnou správu a v několika podvýborech, které se týkají veřejné správy. Odstoupil by také z čela podvýboru pro kulturu. 
Předsednické křeslo školského výboru připadá ODS podle dohod o rozdělení funkcí v dolní komoře. U Klause ml. v případě zvolení Baxy půjde mimo jiné o výrazný sešup na výplatní pásce. Plat předsedy sněmovního výboru je letos téměř 115 900, řadový poslanec má bez náhrad 82 400, rozdíl je tedy víc než 33 tisíc. 
Místopředsedu ODS Baxu navrhl do čela výboru stranický poslanecký klub. Právě Baxa prezentoval na březnové programové konferenci občanských demokratů program ODS pro školství a vzdělávání. 
Konala se týž den, co výkonná rada strany vyloučila Klause, protože podle ní „svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozoval dobré jméno ODS“. 
Středeční volba podle představ ODS zatím nedopadla. Baxu, i pokud bude zvolen, ještě bude muset potvrdit Sněmovna. Až případným potvrzením dolní komorou zároveň zanikne předsednická funkce Klausovi. 
Vystudovaný učitel dějepisu a zeměpisu Baxa (43) je od loňska primátorem Plzně, funkci zastával i v letech 2010 až 2014. Působí také jako zastupitel Plzeňského kraje.