iRozhlas:

Poslanec Václav Klaus mladší (nezr.) obhájil ve středu post předsedy sněmovního školského výboru. Jeho členové nového kandidáta Martina Baxu z ODS nezvolili, v tajné volbě dostal šest z 21 hlasů. 

Vedení ODS ze strany Klause mladšího nedávno vyloučilo, požadovalo proto výměnu i v čele výboru. Místo předsedy podle povolebních dohod připadlo právě ODS. 
Někteří poslanci se v debatě stavěli kriticky k tomu, že Baxa je i plzeňským primátorem a krajským zastupitelem. „Je to jakési hromadění funkcí, a to je problém,“ řekl Karel Rais (ANO). Také Pirát Lukáš Bartoň a Tereza Hyťhová z SPD zapochybovali o tom, zda by Baxa vykonávání funkcí stíhal. Klause někteří členové výboru, například Miroslav Grebeníček (KSČM), za řízení výboru chválili. 
Baxa tvrdil, že by funkci předsedy školského výboru zvládl, jinak by do ní nekandidoval. Uvedl, že pokud by byl zvolen a posléze potvrzen Sněmovnou, ukončil by členství ve výboru pro veřejnou správu a v několika podvýborech, které se týkají veřejné správy. Odstoupil by také z čela podvýboru pro kulturu. 
Připravujeme podrobnosti.