aktualne.cz

Václavu Klausovi mladšímu velmi reálně hrozí, že po vyhazovu z ODS skončí i jako předseda školského výboru. Zástupci ODS v úterý po poledni oznámili, že budou požadovat jeho odchod z čela zmiňovaného výboru. Nahradit ho má místopředseda ODS Martin Baxa. Zástupci některých stran ve sněmovně už dříve avizovali, že požadavku ODS vyhoví, pokud z její strany padne. 

Václav Klaus mladší dával v minulosti několikrát najevo, jak je rád, že se může ve sněmovně jako bývalý ředitel soukromého prestižního gymnázia věnovat vedení školského výboru. O to více se ho patrně dotkne úterní oznámení ODS, že už nechce, aby výbor vedl. 
Občanští demokraté argumentují tím, že podle povolebních politických dohod má být předsedou výboru poslanec ODS. Tím už ale Klaus není, protože po vyloučení z klubu ODS byl následně letos 16. března vyloučený i ze strany. 
„Svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozuje dobré jméno ODS. Důvodem zrušení jeho členství je dlouhodobé nerespektování hodnot, principů a programu ODS, jeho veřejné útoky na členy poslaneckého klubu ODS a další kolegy ze strany, podpora protikandidáta nominanta ODS v senátních volbách, či jeho kontroverzní výroky, které jsou v rozporu s programem ODS,“ stojí mimo jiné v usnesení Výkonné rady ODS. 
Václav Klaus mladší se ještě k poslední výzvě ODS nevyjádřil, minulý týden ale avizoval, že sám z čela výboru neodstoupí. Řekl, že si počká, jak se v tajném hlasování o jeho odchodu zachovají kolegové ze školského výboru. 
Nyní bude důležité i to, jak zareagují další strany a také poslanci školského výboru, kteří Klause zvolili a také by jej případně odvolávali. Aktuálně.cz proto oslovilo některé členy výboru. 
„Budu respektovat dohodu zástupců politických stran. Nikdo nesedí ve výborech sám za sebe, a jestliže ODS navrhne jiného kandidáta do vedení, podpořím ho,“ řekl například člen výboru za KDU-ČSL Jiří Mihola. Zároveň sice připouští, že by se někteří členové nemuseli chovat podle politických dohod, ale považuje to za značně nepravděpodobné. „Někteří kolegové by mohli říci, že měli Václava Klause tak rádi, že ho nechtějí odvolat, ale nepovažuji to za pravděpodobné,“ dodal. 
Pro odchod Klause zvednou ruku i poslanci ČSSD a pirátů. „Dostanu informaci, koho chce ODS na předsedu, a pro toho člověka budu hlasovat. Je to autonomní rozhodnutí ODS a nikdo bychom se na tom neměli politicky přiživovat,“ řekla Kateřina Valachová z ČSSD. Stejně se vyjádřil i Lukáš Bartoň z Pirátské strany.