týden.cz, 24zpravy.com, eurozpravy.cz:

Vláda plní podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) závazek z programového prohlášení o zvyšování platů učitelů v regionálním školství. První návrh státního rozpočtu pro příští rok předpokládá jejich růst znovu o 15 procent, řekl v úterý ve sněmovně Plaga. 

Poslanci diskutovali o tom, jak kabinet plní jejich dřívější doporučující usnesení, aby učitelé pobírali příští rok 130 procent celostátní průměrné mzdy. V úterý je na návrh Lukáše Bartoně(Piráti) opět potvrdili. 
Kabinet v prohlášení přislíbil kroky, aby se platy učitelů na konci volebního období v roce 2021 dostaly minimálně na 150 procent jejich výše pro rok 2017. Podle Plagy jde o 45 tisíc až 46 tisíc korun. „Závazek držíme,“ prohlásil ministr. Sněmovna v dalším schváleném usnesení, jak je předložil Roman Kubíček (ANO), uvedla, že s postupným navyšováním platů v souladu s programem vlády souhlasí. 
Loni podle ministra platy v regionálním školství meziročně vzrostly reálně o 11 procent a průměr v regionálním školství činil 35 089 korun. Za posledních pět let představovalo zvýšení podle Plagy 31 procent. „Deficit, který nastoupal, se daří postupně odstraňovat,“ uvedl. 
Proti této statistice se ohradil lidovecký poslanec Jiří Mihola. Na soukromých a na církevních školách podle něho platy nevzrostly tak, jak Plaga nastínil. Naopak Petr Gazdík (STAN), jenž je i radním Zlínského kraje, ocenil, že kraj měl na konci března od státu dostatek peněz na to, aby mohl letošní zvýšení platů učitelů o 15 procent pokrýt. 
Silně kriticky se vůči vládě postavili v debatě jen poslanci SPD. Předseda hnutí Tomio Okamura prohlásil, že kabinet utrácí za armádní mise a za politické neziskové organizace a na platy pracovníků ve školství „kašle“.