TV NOVA:

Renáta CZADERNOVÁ, moderátorka
Prohibice na vodě možná skončí. Poslanci schválili novelu zákona, která povoluje vodákům alkohol. Doteď jim hrozila až stotisícová pokuta. Úleva bude ale platit jen na horních tocích. 

Petr SUCHOŇ, moderátor
Podle ministra zdravotnictví je to ale nebezpečný precedens. Když se dnes alkohol povolí vodákům, zítra to prý může být třeba řidičům motorových vozidel. 

Bára DIVIŠOVÁ, redaktorka
Za alkohol na vodě žádné pokuty. Návrh, který ruší stotisícovou sankci dnes prošel sněmovnou. Povolenka na alkohol se ale vztahuje jen na posádky bezmotorových plavidel. Tedy třeba kanoí, kajaků nebo raftu. 

Vojtěch MUNZAR, poslanec /ODS/
Pro nás je vodáctví rekreační sport. A k té rekreaci a volnočasovým aktivitám je úplně normální dát si skleničku piva, zvlášť v horkém počasí. A připadá nám absurdní ten stávající zákaz. 

Lukáš BARTOŇ, poslanec /Piráti/
Nebude platit pro dopravně významné cesty, to znamená dolní toky Labe, Vltavy od Budějovic a dolní tok Moravy. Na vodácky využívaných cestách tedy to bude zrušené. 

Bára DIVIŠOVÁ, redaktorka
Takže například v Praze na Vltavě mají šlapadláři smůlu. Kdo by se měl navíc hlídat, je ten, kdo vede plavidlo, tedy v případě kanoe zadák. Ten má povolené maximálně půl promile. Ministr zdravotnictví je ale i tak proti. 

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/
Ta psychologická hranice té nulové tolerance zkrátka by neměla být v tomto směru prolomována, protože dnes, pokud je to třeba nějaké plavidlo, tak pak jsou to samozřejmě cyklisté. A pak se možná přesuneme k tomu, že to třeba můžou být i řidiči, protože v některých státech to takto mají. 

Bára DIVIŠOVÁ, redaktorka
Kromě ministra zdravotnictví byla proti například i sociální demokracie. Té by přišlo férovější, kdyby se debata nevedla jen o vodácích, ale například i o lyžařích nebo cyklistech. 

Petr DOLÍNEK, poslanec /ČSSD/
Někteří říkají na nočním lyžování, proč nemůžeme si dát svařák? Jsou zde samozřejmě diskuse do budoucna. I cyklisté v rámci třeba vinařských stezek. 

Bára DIVIŠOVÁ, redaktorka
Z novely zákona nejsou nadšení ani záchranáři. Jednoduše proto, že podle nich opilí vodáci neplavou. 

Petr PTÁČEK, vodácká škola záchrany
Chápu, že ti letní vodáci nějaký ten alkohol, když jsou pak v kempu, takže si rádi dají. Přesto by měli být obezřetní a jezdit na té vodě, pokud možno, co nejvíce bezpečně a obezřetně. 

Bára DIVIŠOVÁ, redaktorka
Pokud novelu schválí senát a podepíše prezident, policistům tak o něco ubude práce. V loňském roce k vodě vyjeli téměř 200 × a zkontrolovali více než 1500 lodí. Odhalili 9 hříšníků pod vlivem. Bára Divišová, televize Nova. 

Petr SUCHOŇ, moderátor
A u tématu zůstaneme s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a předsedou ODS Petrem Fialou. Pánové, dobrý večer. 

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/
Dobrý večer. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/
Dobrý večer. 

Petr SUCHOŇ, moderátor
Pane ministře, alkohol na vodu podle vás nepatří. V čem vidíte to největší nebezpečí? 

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/
Tak já si myslím, že skutečně tady prolamujeme určitou psychologickou hranici, kdy víme, že je tady nulová tolerance dlouhodobě k pití alkoholu při činnostech, jako je cyklistika, jako je vodáctví, kdy zkrátka člověk, který například řídí loď, tak může ohrozit někoho dalšího. A já si myslím, že to není dobře, že pokud v České republice bohužel vedeme i v rámci světa v pití alkoholu, jsme druzí na světě, pokud jde o konzumaci alkoholu, tak tento krok není správným směrem a měli bychom spíše se zaměřit na to, abychom konzumaci alkoholu omezovali. 

Petr SUCHOŇ, moderátor
Pane předsedo, podle vás to nebezpečné nebude? Proč jste alkohol na vodě podpořili? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/
Ne, nebude to nebezpečné. Je to rozumné, není žádný důvod, proč by si vodáci nemohli dát jedno pivo a jet na lodi. Já jim k tomu přeju šťastnou plavbu, myslím si, že to je naprosto bezpečné, ta hranice půl promile je v řadě zemí uplatňována i pro řidiče. To je hranice, kdy ta pozornost ještě není výrazně snížena. A nemyslím si, že s alkoholismem máme bojovat plošnými zákazy, naopak si myslím, že by byla důležitější prezence. Ale nechme lidi, ať si dají jedno pivo a jedou na lodi. Mně to připadá naprosto normální. 

Petr SUCHOŇ, moderátor
Pane ministře, například na Vltavě od Českých Budějovic až po Mělník nulová tolerance zůstane, to vám dává smysl? 

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/
Tak určitě. Tak je to nějaký návrh, který dnes prošel. Nechtěl bych to hodnotit. Já si myslím, že tady asi nejde o to, kde to bude – jestli to bude na horním nebo dolním toku – jde zkrátka o to, že tady prolamuje nějakou psychologickou hranici, která tady platila. Tady ta právní úprava platila řadu let a najednou přišli Piráti z mého pohledu s populistickým návrhem, že tedy umožníme, aby vodáci se napili, a je třeba si uvědomit, že alkohol na každého působí jinak. Pan předseda mluví o jednom pivu, ale 0,5 ‰, to už může být i pro někoho skutečně velmi střední opilost, řekněme, kdy ten člověk může ztrácet nějaké rozpoznávací schopnosti. Logické je, že například u žen ten alkohol má úplně jiné důsledky než u mužů. 

Petr SUCHOŇ, moderátor
Já nechám zareagovat pana předsedu ohledně té psychologické hranice. Pane předsedo, podle vás si to lidé pohlídají, vy jim věříte? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/
Lidé si to pohlídají, je potřeba jim věřit. Hlavně to, co říkal pan ministr, není úplně pravda. 0,5 – ta hranice pro řízení motorových vozidel, ta je prakticky ve všech zemích v Evropě, není jenom v České republice, na Slovensku, v Rumunsku, Maďarsku a myslím v Rusku, jinak všude takováto hranice nebo podobná hranice je. A nic se neděje. Tady se nám pořád někteří snaží namluvit, že Češi jsou horší než jiné národy v Evropě, ale to prostě není pravda, musíme lidem věřit a nechat je, aby se chovali normálně. Nesmíme ty slušné obtěžovat tím, že existují excesy, že se někteří lidé nedokážou ovládnout. 

Petr SUCHOŇ, moderátor
Pane ministře, vy asi nebudete souhlasit. 

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/
Já nechci nikoho skutečně obtěžovat, ale já tady vnímám to, že tady platil nějaký zákon, myslím si, že fungoval, že tady zkrátka nebyly nějaké zásadní problémy, a teď tady začínáme prolomovat právě tu nulovou hranici. A vím, že je tendence prolomit tuto hranici u cyklistů. To je další návrh, který, pokud vím, je z Pirátské strany. A já se pouze obávám, že pak se budeme bavit o těch řidičích, kdy je třeba si uvědomit, že podle studii 0,5 ‰ znamená, že je 7× vyšší riziko, že například řidič havaruje ve svém automobilu. To jsou jasně prozrazené studie, takže v tomto směru bych se obával, že to může jít dál. 

Petr SUCHOŇ, moderátor
Pánové děkuji, našimi hosty byli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a předseda ODS Petr Fiala. Díky pánové, hezký večer.