Deník N:

Historik Stehlík v disertaci neopisoval 

Známý vojenský historik Eduard Stehlík ve své disertační práci neopisoval. Shodla se na tom tříčlenná komise nezávislých odborníků, kterou Univerzita Palackého v Olomouci sestavila poté, co loni v prosinci dostala podnět na údajné Stehlíkovo plagiátorství. 
Historik Jiří Fidler v podnětu tvrdil, že jeho bývalý kolega Stehlík nedostatečně citoval jeho práce. To teď odborníci odmítli. „Práce Eduarda Stehlíka je zcela průkazně originálním příspěvkem k odborné diskuzi a obvinění z plagiátorství jsou naprosto nepodložená a lichá,“ uvádí komise v závěru, který má Deník N k dispozici. Univerzita Palackého v Olomouci tím záležitost uzavřela. 
„Další rozvíření by mohlo spíš uškodit komukoliv, kdo je do turbulence vtažený. Byli bychom rádi, kdyby se spíše zamyslel ten, kdo podnět podal. Aby věc posloužila trošku precedentně, aby si všichni rozmysleli, jestli to, s čím přicházejí, má nějakou závažnost,“ upozornil prorektor pro vnější vztahy Petr Bilík. 

Výbor doporučil nevydat Roznera ke stíhání 

Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil nevydat k trestnímu stíhání poslance Miloslava Roznera (SPD). O věci bude hlasovat celá Sněmovna. Roznera chce stíhat policie kvůli jeho výrokům o bývalém romském táboře v Letech u Písku. Když stát jednal o jeho odkupu, označil jej za „neexistující pseudokoncentrák“. 
Většina členů výboru hlasovala proti vydání, protože jde o výrok poslance. „Nechtějí, aby výroky poslance byly trestné. Respektive ony budou trestné, ale budou se řešit až poté, co ztratí mandát poslance,“ řekl Deníku N poslanec a člen výboru Lukáš Bartoň. Rozner nechtěl jednání komentovat. 

Policie podezírá Čapí hnízdo z daňových úniků 

Policie začala prověřovat, zda hospodaření farmy Čapí hnízdo nedoprovázely daňové úniky. Podle serveru Neovlivní.cz jde o nezákonný odpočet DPH, stamilionové částky vynaložené na reklamu a podezření na další daňové delikty. 

Českou vojačku zranil v Litvě granát 

Výbuch granátu v Litvě zranil českou vojačku. Letos devětadvacetiletá žena utrpěla podle lotyšského webu TVNet.lv zranění na noze a na rukou, ošetřili ji v Kaunasu. 
Pak se vrátila k jednotce. 
Aktuální zpravodajství od brzkého rána až do noci sledujte minutu po minutě na denikn.cz.