Poslanci zrušili pokuty pro vodáky za plavbu pod vlivem alkoholu do 0,5 promile. Doposud mohli vodáci za požití alkoholu dostat pokutu až 100 tisíc korun. Předkladatelé návrhu kritizovali především to, že současný stav je nesmyslný, protože je v podstatě nevymahatelný a vodáci sami ho nerespektují. 

Novelu zákona o vnitrozemské plavbě ve Sněmovně podpořilo 123 poslanců. Proti jich bylo 42. Novelu zákona o vnitrozemské plavbě předložili Piráti. Povoluje vodákům, aby mohli plout na některých řekách s alkoholem v krvi bez hrozby pokuty. 
Poslanec Pirátů Lukáš Bartoň argumentoval tím, že alkohol požívá 80 procent vodáků, a je proto zjevné, že represivní politika problém neřeší, ačkoli je možné ukládat pokuty. 
„Nepočítali jsme původně s žádným omezením. Jsme spíše toho názoru býti co nejvíc benevolentní, ale uvítáme jakýkoliv kompromis, který drakonické pokuty za nulovou toleranci eliminuje,” řekl na plénu Sněmovny poslanec za Piráty Lukáš Bartoň. 
Piráti byli původně pro úplné zrušení toleranční hranice. Ve Sněmovně nakonec prošla kompromisní varianta, kdy nebudou vodáci pokutováni do 0,5 promile alkoholu v krvi. 
„Pokud budeme mít zákony, které nebudou odpovídat realitě, tak tím sami budeme ponižovat legislativní proces,” uvedl ve Sněmovně poslanec za ODS Vojtěch Munzar a dodal, že jde o rekreační a volnočasovou aktivitu. 
Novela zákona se ale netýká dopravně významných toků, z nich poslanci vyjmuli Berounku. „Na dopravně významných cestách zůstává dál nulová tolerance,” uvedl poslanec za ANO Milan Feranec.