TV Nova:

Reynolds KORANTENG, moderátor 
——————– 
Česko, zemí budoucnosti. Tak by měl podle české vlády svět už brzy vnímat naši zemi. Na podporu vědy a výzkumu chce podle dnes zveřejněného plánu v následujících letech dát až čtyřnásobek současného objemu peněz. 

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka 
——————– 
Plány ale kritizuje nejsilnější opoziční strana ODS. Prý zatím žádné vládní kroky k podpoře vědě výzkumu a inovací nenasvědčují. 

Jaroslav BROUSIL, redaktor 
——————– 
Inovační strategie pro následujících 11 let má Česko vyšvihnout do pozice evropského inovačního lídra. Letos jde do inovací více než 42 miliard. V následujících letech má být podpora až čtyřnásobně vyšší. 

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/ 
——————– 
Chceme říct celému světu, že Česká republika je země pro budoucnost. 

Jaroslav BROUSIL, redaktor 
——————– 
Letos jde do vědy a výzkumu 0,8 % z hrubého domácího produktu. To je jedna z nejnižších podpor v Evropě. V roce 2030 to mají být 3 %. Tím by se Česko zařadilo mezi světovou špičku. 

Lukáš BARTOŇ, poslanec /Piráti/ 
——————– 
Každá koruna do inovací je každá koruna, která se nám vrátí nazpátek do rozpočtu. 

Jaroslav BROUSIL, redaktor 
——————– 
Vláda chce strategie opírat o 9 pilířů. Tady jsou ty hlavní. Startupy. Méně byrokracie a dostupnější granty. Startupy by měly v Česku dostat zelenou. 

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/ 
——————– 
Mladý lidi, když něco vymyslí nějakej projekt, tak potom vlastně si seženou ten kapitál a a většinou to skončí v zahraničí. 

Jaroslav BROUSIL, redaktor 
——————– 
Digitalizace. Tento pilíř má jít ruku v ruce s vládní strategií Digitální Česko. K tomu už nyní slouží datové schránky. Ty využívají všechny státní úřady, asi půl milionu firem a přes 100 000 živnostníků. To ale podle premiéra málo. A tak je potřeba zapracovat jak na zdokonalování, tak i na propagaci. Daňové odpočty. Tato nepřímá forma podpory se nyní týká zhruba 1 300 firem a částky téměř 2 a půl miliardy korun. Cílem vlády podporu až několikanásobně navýšit. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ 
——————– 
Finanční správa pod vedením Babišovy vlády dělá to, že podnikatelé, kteří investují do inovací dodaňuje. Čili úplně proti té strategii. 

Jaroslav BROUSIL, redaktor 
——————– 
Inovační strategii pro následujících 11 let podpořili například Akademie věd, Hospodářská komora, nebo Svaz průmyslu a dopravy. Jaroslav Brousil, televize Nova.