globe24.cz:

Výbor poslanecké sněmovny pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, kterému předsedá Václav Klaus ml., dnes schválil návrh usnesení k ČT a její dětské publicistice, který předal volebnímu výboru. Klausův výbor konstatuje, že veřejnoprávní dětský program ČT „Déčko“ čím dál více častěji porušuje politickou neutralitu a zejména vykazuje snahu o politickou indoktrinaci dětí a mládeže, včetně dětí v předškolním věku. 
Výbor dále konstatuje, že generální ředitel ČT odmítl přijít na jejich jednání. Výbor tedy vyzývá Poslaneckou sněmovnu ČR, aby se zabývala řešením hrubých odchylek od veřejnoprávního poslání ČT. Výbor jemuž Klaus předsedá, žádá volební výbor, aby tuto problematiku projednal. 
Klausův výbor zejména pobouřila nahrávka části pořadu Zprávičky, který Déčko vysílá. Zprávičky z 8.9. 2018 měly dle výboru odvysílat zprávu, která obsahovala propagandistické zprávy, jenž jsou zcela v rozporu s oficiální zahraniční politikou ČR. 
Zprávičky v daném díle informovaly o školách na dnes Izraelem okupovaném území Palestiny. Hrozí, že by tamní školy mohly přijít o své pedagogy. Jejich financování je totiž závislé na zahraniční pomoci západních zemí. Zásadní donor USA ale letos peníze neposkytne. 
Proti usnesení sněmovního školského výboru se dnes ohradil poslanec Pirátské stranyLukáš Bartoň. 
Ten píše: „Nesouhlasím s dnes přijatým usnesením sněmovního školského výboru, který se vymezuje vůči obsahu vysílání veřejnoprávní televize. V případě porušení objektivity nebo politické neutrálnosti ve vysílání veřejnoprávní televize může každý občan dát podnět k prošetření Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, do jejíž kompetence právě posuzování míry neutrality vysílání spadá. V žádném případě nemá být obsah vysílání předmětem politizace v orgánech Poslanecké sněmovny PČR,“ říká Bartoň. 
Dále dodává: „Česká televize musí být vždy v obsahu svého vysílání nezávislá na politicích, bez ohledu na to, kdo má většinu. Avšak školský výbor se dnes začal zabývat obsahem Zpráviček na dětském kanále ČT. Iniciátor usnesení Václav Klaus ml. a jeho podporovatelé z řad poslanců SPD a hnutí ANO vytvářejí dnes přijatým usnesením nepřijatelný nátlak na veřejnoprávní televizi. Právě tyto výpady vůči České televizi a jejímu řediteli přispívají ke zpolitizování obsahu vysílání a snaze dostat ředitele pod tlak tak, aby obsahem vyhověl některým parlamentním stranám.“