SeznamTV:

Tomáš VZOREK, moderátor 
——————– 
Nulová tolerance alkoholu pro vodáky, kteří vyrážejí na české řeky, by se brzy mohla stát minulostí. Hospodářský výbor Sněmovny souhlasí s novým ustanovením zákoně o vnitrozemské plavbě, že vodáci mohou mít jedno promile alkoholu v krvi. Což přibližně představuje vypití tří piv. Teď za jakoukoli hranici alkoholu v krvi hrozí pokuta až 100 tisíc korun. Poslanec LukášBartoň vysvětluje, proč poslanci povolí vodákům alkohol. Novelu teď projedná plénum Sněmovny. 

Lukáš BARTOŇ, poslanec /Piráti/ 
——————– 
Do Poslanecké sněmovny půjde návrh garančního výboru. To znamená s jednou promile. Poslanci ještě navrhovali limity 0,805. To bylo odvozeno od třeba povolených limitů při dopravě automobilové. To znamená v okolních státech třeba Německo, Francie, Itálie, Španělsko, může to mít 0,5 promile a řídit motorové vozidlo. Třeba ve Velké Británii můžete mít 0,8 promile a řídit motorové vozidlo. Poslanci se přiklonili k tomu, že limit pro vodáky by měl být vyšší, protože přece jen jde o bezmotorové vozidlo. 

redaktorka 
——————– 
To znamená, jestli jsme to dobře pochopila, tak na posádku se to nevztahuje. Žádné omezení, ale na kapitána. 

Lukáš BARTOŇ, poslanec /Piráti/ 
——————– 
Přesně tak. Na posádku se nebude vztahovat žádné omezení, bude se to vztahovat pouze na toho kdo bere plavidlo, ted toho kdo řídí. 

redaktorka 
——————– 
A jak je to teď, prosím vás? 

Lukáš BARTOŇ, poslanec /Piráti/ 
——————– 
Nyní posádka, i ten kdo vede plavidlo, mají nulu.