28. 5 2018, seznamzpravy.cz

Duel: mají politici povolit vodákům pít alkohol? (Video: Martina Spěváčková, Seznam.cz) 

I přes NE vlády se Česká pirátská strana dál snaží prolomit nulovou toleranci alkoholu. Ve Sněmovně teď hledá podporu pro svůj návrh, který má osvobodit vodáky od pokut za jízdu pod vlivem. A to ať alkoholu, nebo jiných návykových látek. Argumentuje tím, že represivní politika nikam nevede. Ministerstvo dopravy se postavilo ostře proti a bojí se případného zhoršení bezpečnosti na vodě. Premiér Andrej Babiš ale tak rezolutní není a šel by spíše cestou komplexního návrhu, který by zahrnul i lyžaře nebo cyklisty. 
Je prolomení nulové tolerance alkoholu ale skutečně na místě? Nebo se jen Česko přiblíží jiným západním zemím? 
Téma pondělního Duelu. Diskutovali v něm za Českou pirátskou stranu poslanec Lukáš Bartoň a Petr Ptáček z Vodácké školy záchrany. 
Vláda minulý týden nepodpořila návrh Pirátů na zrušení pokut pro vodáky za jízdu pod vlivem alkoholu. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci oznámil, že kabinet připraví vlastní novelu zákona, která umožní konzumaci alkoholu v rozumné míře pro vodáky, cyklisty nebo lyžaře. 
Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) ale ještě před jednáním vlády řekl, že nechce rušit nulovou toleranci nikde v dopravě. Navíc se podle něho ukázalo, že vodáci „dělají problém“. O návrhů Pirátů bude teď rozhodovat Sněmovna. 
Babiš řekl, že ve vládě panuje shoda na tom, že vodáci by neměli mít absolutní svobodu pro konzumaci alkoholu a dalších látek. „Nemyslíme si, že by měla být umožněna taková volnost, ale chápeme, že tito lidé mají chuť na pivo v rozumné míře. Proto chceme předložit novelu,“ uvedl. Míra tolerance by podle něj měla vycházet z příkladu jiných zemí Evropské unie. Úprava se podle něj bude týkat vodáků, cyklistů a lyžařů. 
Podle Pirátů je dosavadní postih neúčinný, podle ministerských stanovisek ale plavba v podnapilosti může ohrozit bezpečnost popíjejících vodáků i jiných lidí. „Jsme stabilně proti tomu, aby se na vodě a kdekoli při dopravě pilo. Tam, kde prorazíme nulovou toleranci pro alkohol v dopravě, tak je to špatně. Ukázalo se, že vodáci dělají na vodě problém,“ komentoval návrh před jednáním vlády Ťok. 
Pod návrh na zrušení pokut se podepsala padesátka poslanců ze všech frakcí vyjma ČSSD. „Dle odhadů až 80 procent vodáků na vodě požívá alkohol, ačkoli v současné době platí za takový přestupek pokuta až 100 000 korun. Je vidět, že tato represivní politika je zcela neefektivní,“ uvedl poslanec Pirátů Lukáš Bartoň.