28. 5. 2018, plzen.cz

Vláda nepodpořila návrh plzeňského pirátského poslance Lukáše Bartoně na změnu zákona o vnitrozemské plavbě, který dekriminalizuje pití alkoholu u vodáků. Návrh přitom již podepsalo 52 poslanců z 8 různých poslaneckých klubů. „Nicméně jsem rád, že hned v tiskovce (Babiš) uznal potřebu dekriminalizace tohoto jednání nejen u vodáků. Je vidět, že Babišovo PRko se rozjelo na plné obrátky a téma by si rád přivlastnil,“ reagoval na stanovisko vlády plzeňský poslanec na svém Facebooku. 

Bartoňova změna spočívá především ve zrušení pokuty, která za požití alkoholu hrozila. Vodáci mohou v současnosti zaplatit až sto tisíc korun. Dle odhadů ale až 80 % lidí alkohol na vodě pije. Je tedy zřejmé, že tato represivní politika je zcela neefektivní. „Vláda by si měla uvědomit, že ne vše se dá vyřešit represemi a pokud nefungují, je dobré hledat jinou cestu. Návrh je nastaven tak, aby netrestal vodáky, kteří na vodě požili alkohol v takové míře, že jsou i nadále způsobilí ovládat plavidlo, neohrožují ostatní účastníky plavby, zdraví svoje nebo ostatních či majetek třetích osob. A týká se malých nemotorových plavidel, které nepodléhají zápisu do plavebního rejstříku,“ napsalo vedení České pirátské strany na svůj web. 
„Náš návrh ruší alkohol u vodáků jako přestupek, nicméně i nadále zůstávají v platnosti další již dnes platné zákony. Vodáci tak budou bez hrozby drakonické pokuty za nějaké to pivo, pokud se napijí pouze do takové míry, že nebudou ohrožovat své okolí případně svou posádku,“ píše na sociální síti Bartoň. 
Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) už před jednáním vlády řekl, že nechce rušit nulovou toleranci nikde v dopravě. Navíc se podle něho ukázalo, že vodáci „dělají problém“. I na to plzeňský poslanec reaguje: „Nepolevuji a i nadále vyjednávám podporu pro původní návrh ve Sněmovně.“