Datum vydání: 24.08.2021 | Zdroj: lidovky.cz
Před dvěma lety se sport vydělil z područí ministerstva školství a dostal vlastní agenturu pod úřadem vlády. Další „kariérní“ postup ho ale nečeká. Strany vznik nového resortu sportu nechtějí.

Děti se ke sportu nevracejí, říká Neusser. Rozhýbat je mají nové dotační projekty

Většina společenských témat se před volbami probírá horem dolem. Sport však zůstává obvykle tak trochu v závětří. Podle Miroslava Jansty, šéfa největší tuzemské sportovní organizace České unie sportu, je to však zásadní chyba. „Sport je obrovský fenomén, který jsme podcenili. Pandemii jsme kvůli fyzické kondici moc dobře nezvládli,“ říká. Burcuje proto k radikálnímu řešení: je nutné vytvořit ministerstvo sportu.

V českém kontextu to není myšlenka úplně nová. Od roku 1989 se sportovní agenda kompletně schovala pod jeden z odborů ministerstva školství. Až před dvěma roky došlo k zásadnímu posunu, když pod úřadem vlády vznikla Národní sportovní agentura (NSA). Na starost dostala přerozdělování drtivé většiny prostředků směřujících od státu do sportovního prostředí.„Ministr má být u toho“

Jansta argumentuje tím, že vrcholný představitel českého sportu zkrátka „má být u toho“, když se rozhoduje. Musí mít tedy přístup na jednání vlády. „Nyní máme ministra kultury, který třeba za první republiky nebyl. Ale budiž, kultura je důležitá, také dostává ze státního peníze. V Evropě je ale běžné, že na sport jde ještě více peněz než na ni,“ tvrdí šéf sportovní unie. Ministerstvo, které má sport přímo v názvu, má 16 ze 27 zemí EU.

Toužení milovníků sportu a pohybu po vlastním resortu ale nejspíše po volbách vyšumí na prázdno, žádná z velkých politických sil jeho vytvoření totiž neprosazuje. Vládnoucí hnutí ANO přišlo právě s agenturou, která měla poměry v českém sportu konsolidovat. Sám premiér Andrej Babiš řekl, že o zřízení nového resortu neuvažuje. „Agentura je rozpočtová kapitola, takže to úplně stačí k samostatnosti sportu,“ vysvětlil.

Co do financí není NSA zanedbatelnou položkou státního rozpočtu. Jen za letošek rozdělí 11,7 miliardy korun. Často srovnávaný resort kultury přerozdělí jen o tři miliardy více.

Ačkoliv opoziční strany se na zřízení agentury dívaly nedůvěřivě, v programech ji výslovně zmiňují jako orgán odpovědný za sport. Jinými slovy s ní počítají i nadále. „V koalici jsme se shodli na tom, že bychom agenturu nejspíše zachovali,“ řekl člen sněmovního podvýboru pro sport za Piráty Lukáš Bartoň.

Za Hniličky se utrácelo. Kontroloři označili nákupy Národní sportovní agentury za nehospodárné

Pokud ale sportovní funkcionáři vidí resort sportu jako skok kupředu, plánuje koalice Pirátů a Starostů spíše krok zpět. Podle Bartoně totiž často zaznívá plán zařadit agenturu zpět pod kuratelu ministerstva školství. „Shodli jsme se, že určitě nechceme, aby se ze sportovní agentury stal další ústřední orgán státní správy,“ vylíčil poslanec. Taková instituce už není nikomu dalšímu podřízená, jediný dohled nad ní zpravidla vykonává vláda.

Souhlasí však s tím, aby se šéfovi NSA dostalo šance chodit na jednání vlády. Fungovat by prý mohl jako takový „miniministr“. Jmenovala by jej vláda a na zasedání kabinetu by dorazil vždy, když by na přetřes přišla témata spojená se sportem. Podobně chodí nyní podle Bartoně na vládu debatovat třeba hlavní hygienička Pavla Svrčinová.Místo jednoho resortu dva

Koalice Spolu (ODS, lidovci, TOP 09) má v programu celkem rozsáhlou kapitolu o sportu. Ten však s novým ministerstvem nepočítá, naopak zdůrazňuje, že financování sportovců by podle trojice stran mělo probíhat právě skrze NSA.

„Já k našemu programu říkám, že je málo ambiciózní,“ řekl člen podvýboru pro sport za ODS Jakub Janda. Vůle k vytvoření nového ministerstva podle něj v jeho koalici není, většinu by pro to prý asi nesehnal. Slibuje však, že bude-li Spolu sestavovat vládu, nechá své postoje ke sportu hlasitě zaznít.

Zřízení sportovního resortu považuje za zásadní krok. „Problém je, že šéf NSA nemůže za sport bojovat i ve chvílích, kdy o něm vláda konkrétně nerozhoduje. A i když tam sedí, je tam jen jako poradní hlas, o ničem nerozhoduje. Nemá zkrátka právo zvedat ruku,“ vysvětlil bývalý skokan na lyžích. Jako schůdnou variantu vidí možnost, aby se šéf NSA stal ministrem bez portfeje. Takový politik je formálně členem kabinetu, není mu ale podřízeno žádné ministerstvo. V minulosti takto například ve vládě Bohuslava Sobotky působil za sociální demokraty Jiří Dienstbier na postu ministra pro lidská práva.

Janda nápady na reformu sportu doslova srší. Kromě sportovního ministerstva by přidal ještě jedno pro cestovní ruch, obratem by pak zrušil ministerstvo pro místní rozvoj. Svůj návrh obhajuje situací v zahraničí, kde je trojice těchto ministerstev běžná. V Polsku a Chorvatsku mají ministerstvo sportu a turismu, Řecko a Španělsko zřídilo resort kultury a sportu. Smíšení sportu s kulturou či cestovním ruchem pod jeden úřad zmiňují jako možnost i Bartoň a Jansta.

Janda by také rád přitáhl ke sportu peníze ze soukromého sektoru, jako jednu z konkrétních variant zmiňuje daňové asignace. Pomocí těch mají daňoví poplatníci, nejčastěji firmy, možnost rozhodnout, kam bude část jejich daní směřovat. Tuto možnost firmy v Česku zatím nedostaly. Nejčastěji se využívají k financování neziskového sektoru.

Foto:
Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser na briefingu v Praze. (18. května 2021)
Petr Topič, MAFRA