Datum vydání: 26.08.2021 | Zdroj: cnn.iprima.cz
Koalice Pirátů a STAN má plán, jak přimět děti, aby rády chodily do školy. Řešením by mohla být digitalizace učebních materiálů, které by byly doplněny o interaktivní programy. Jednalo by se o doplněk ideální pro domácí nebo distanční výuku, vysvětlil na setkání v rámci předvolební kampaně pirátský poslanec Lukáš Bartoň.

„Potřebujeme změnit rámcové programy. Chceme, aby veškeré učební materiály byly dostupné on-line, včetně učebnic. Ty zároveň propojit s interaktivními programy,“ uvedl na čtvrtečním setkání pro novináře pirátský poslanec Lukáš Bartoň.
Virtuální obsah by sloužil jako doplněk ke studiu. Digitalizace by tak byla obrovským pomocníkem i pro distanční výuku. „Pouze třetina žáku chodí do školy ráda. To chceme změnit zážitkovou pedagogikou. Od návštěv vědeckých center až po experimenty, díky kterým by mohla děti chemie a fyzika bavit,“ upřesnil vizi Bartoň. Nyní jsou podle něj veškeré takové aktivity spíše zájmem „nadšenců“, kteří podobné akce podnikají.
Kvůli takové modernizaci by ale mohly trpět děti, které jsou ze slabších sociálních skupin. „Tyto děti se snažíme podpořit, ať už jednorázově, nebo tím, že tlačíme na zřizovatele Nadačního fondu školní pomůcky,“ argumentoval místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík.
Ani prvňáky nemine IT výuka
Podle Asociace ředitelů základních škol se navíc chystá i reforma školství, díky které by se děti učily IT znalostem už od první třídy. „Jsou školy, které začínají informační technologie učit už od první třídy, ale většinou se začíná později, teoreticky až v pátém ročníku. Já osobně bych nezačínal dříve s výukou informatiky jako předmětu, ale zařadil bych přirozeně využívání IT jako součást výuky třeba v češtině, matematice nebo prvouce,“ vysvětlil CNN Prima NEWS už před rokem předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.
Posun školství do on-line prostředí pak jen uspíšila covidová situace. „Výuka informatiky se jistě posune. I moje tříletá dcera umí ovládat telefon. Jsem přesvědčený, že jeden z výsledků zvláštní situace s koronavirem je, že nezmizí on-line formy výuky a budou kombinovány s prezenční výukou na středních i základních školách,“ sdělil senátor Mikuláš Bek (za STAN).
Hlavní zprávy
Imunolog Hořejší: Neočkované nechápu. Opatření by měla lidi k vakcinaci více nutit
Imunolog Václav Hořejší se diví lidem, kteří i nadále odmítají vakcinaci. Kdyby bylo na něm, nastavil by opatření tak, aby k tomu byli více nuceni. Hořejší to řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Jeho kolega z oboru Jiří Šinkora má naopak za to, že očkování by nemělo být povinností. Vyslovil se ovšem pro to, aby se lidem pravidelně ukazovaly informace o rizicích či úmrtnosti v jednotlivých věkových skupinách.
Domácí zpravodajství