Zdroj: cnn.iprima.cz, Datum vydání: 06.05.2021 , https://cnn.iprima.cz/zruste-rotacni-vyuku-a-otevrete-naplno-skoly-pak-rozvolnujte-vyzyvaji-vladu-poslanci-24662

 

Děti na základních školách mají pořád rotační výuku. Zdroj: Profimedia.cz Zavřít Děti na základních školách mají pořád rotační výuku.

Zdroj: Profimedia.cz
Ať nejdříve chodí naplno do školy všechny děti, než se začne více rozvolňovat. Volají po tom opoziční poslanci. Kritizují vládu, že rozvolňuje nesmyslně. Lidé se budou moci nechat tetovat či vyrazit na střelnici, ale některé děti se budou stále učit jen přes počítač.
reklama
Ač vláda říká, že návrat dětí do škol je prioritou, i nadále počítá s rotační výukou. Děti na základních školách se střídají po týdnech ve dvou skupinách. Pět dní jsou ve škole, dalších pět dní doma.
„Důvody k rotační výuce nejsou. Jen to u některých dětí oddaluje návrat do škol. PCR testování ukázalo, že epidemiologická zátěž ve školách zjevně nepředstavuje takové riziko, a většina kantorů je naočkovaných,“ míní poslanec ODS Martin Kupka.
Vláda by podle něj měla dostát svým slibům. „Premiér pořád říkal, že děti a školy jsou priorita. To teď úplně nevypadá. Neúčast dětí ve škole přinese dlouhodobé škody,“ varoval Kupka.
Šéf lidovců Marian Jurečka zdůraznil, že rotační výuka je náročná pro děti i rodiče. Mluví z vlastní zkušenosti, protože má pět dětí a z toho tři školou povinné.
„Plnohodnotná bezpečná školní výuka by měla jet co nejdříve naplno, pak ať se rozvolňují služby. Že vláda povolila střelnice, nebo si budu moct jít dát tetování? Chápu ty, kteří se tím živí, že chtějí otevřít a mají obrovské ztráty. Ale pokud je tohle rozvolněné a školy nejedou naplno, tak mi to přijde jako nepoměr z hlediska priorit, které máme jako společnost ctít,“ řekl CNN Prima NEWS Jurečka.
Do prázdnin zbývají jen dva měsíce
Stejně to vidí poslankyně hnutí STN Věra Kovářová. „Návrat dětí do škol bez rotační výuky má být prioritou. Dávali bychom tomu přednost před rozvolňováním v jiných oblastech. Vláda musí hlavně zabezpečit, aby se pandemie znovu nerozjela. Nejdůležitější je, aby děti nebyly týden doma, týden ve škole,“ zhodnotila Kovářová.
„V případě rozvolnění bych se zaměřil na školy a pustil všechny děti do lavic. Poté bych počkal, co nám dovolí situace. Například maloobchod neměl být vůbec zakázán. Sportovní utkání, pedikúra, manikúra – o to se můžeme ochudit. Ale dostat děti do školy je nejdůležitější, do prázdnin zbývají už jen dva měsíce,“ komentoval pro CNN Prima NEWS pirátský poslanec Lukáš Bartoň.
Redakce oslovila ministerstvo školství s otázkou, proč není plnohodnotný návrat dětí do škol prioritou. „Ministr školství Robert Plaga dlouhodobě prosazuje, aby návrat žáků a studentů do škol byl absolutní a jasnou prioritou vlády. Například v polovině března se vyjádřil tak, že jakmile to epidemická situace dovolí, nesmí obchody a služby předběhnout celospolečenskou prioritu návratu dětí do škol,“ reagovala mluvčí resortu Aneta Lednová.
Dodala, že zrušení rotační výuky i větší zavedení a finanční podpory neinvazivního testování PCR testy jsou důležitá témata, která ministerstvo školství aktivně s ministerstvem zdravotnictví řeší. „Věříme, že zlepšující se epidemická situace umožní ministerstvu zdravotnictví rozhodnout o upuštění od rotační výuky co nejdříve,“ dodala.
Ministr životního prostředí Richard Brabec, který má na starosti koordinaci testování proti covidu, řekl, že se vláda snaží vyvážit zájmy všech. „Vždy jsme říkali, že školy jsou priorita. Na ministra zdravotnictví jsou obrovské tlaky: ze školství, ze sportu, z kultury. Společně s hygieniky a epidemiology se snaží určit přijatelnou míru rozvolnění,“ vysvětloval.
Premiér Andrej Babiš tento týden pro CNN Prima NEWS řekl, že ví, že rotace je problém. „Obtěžuje všechny. Ministr školství Robert Plaga s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem musí urychleně předložit projekt, kdy skončí rotace a jakým způsobem bychom mohli ve školách testovat PCR,“ uvedl ministerský předseda. Řekl také, že školy musí fungovat naplno dříve než restaurační zahrádky.
O třech krajích se bude jednat
Rotační výuku mají žáci z prvních stupňů základních škol. Od pondělí 3. května se spustila rotační výuka na druhých stupních základních škol, ale jen v sedmi krajích s dobrou epidemiologickou situací.
V pondělí 10. května se otevřou druhé stupně základních škol či nižší stupně víceletých gymnázií v rotační formě v Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Kvůli horší situaci s covidem vláda ve čtvrtek zváží postup ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině.
Studenti středních škol se mohli 3. května vrátit k praktické výuce. Kdy se obnoví prezenční teoretická výuka, zatím ale není jasné. Ministr školství Plaga dříve zmiňoval 17. květen. „Teoretická výuka je vázána na týdenní incidenci 75 nově nakažených na sto tisíc obyvatel. Pokud bych měl říct přibližný termín, ten balíček by byl dosažitelný nejdříve 17. května,“ prohlásil minulý týden po jednání vlády ministr školství.
Vláda od 3. května uvolnila některé služby, například manikúru, pedikúru, masáže či kadeřnictví. Od 10. května má dojít k dalšímu rozvolnění – otevřou se například zmiňované střelnice, ale také lanovky.
Školy byly zavřené většinu školního roku a české děti byly doma nejdéle z celé Evropy. Do škol chodily v září a několik dní v prosinci. Výuka na dálku byla i od začátku letošního roku.