Zdroj: zpravy.iDNES.cz, Datum vydání: 18.03.2021, https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/senat-zakon-o-pedagogickych-pracovnicich-plaga-platy-ucitelu.A210318_163557_domaci_kop

 

Senátoři schvalují novelu zákona o pedagogických pracovnících, podle níž by na středních školách a na druhém stupni základních škol mohli tři roky učit i odborníci bez pedagogického vzdělání. Ministerstvo školství tak chce řešit nedostatek učitelů některých odborných předmětů.

Poslanci do zákona přidali úpravu, podle níž má být plat pedagogických pracovníků o 30 procent vyšší než je průměrná mzda v zemi. Navrhl to to poslanec Pirátů Lukáš Bartoň.

„Dosažení úrovně minimálně 130 procent průměrné mzdy navrhujemeroce 2023. Od roku 2024 pak porostou platy učitelů a dalších pedagogických pracovníků stejným tempem jako průměrná mzda v ekonomice,“ uvedl Bartoň.

„Novelu zákona o pedagogických pracovnících považuji za jeden z nejdůležitějších kroků v tomto volebním období. Přináší možnost otevřít profesi vzdělaným odborníkům z praxe,“ řekl senátor z klubu Starostové a nezávislí Jiří Drahoš.