Zdroj: https://cnn.iprima.cz/pri-rozhodovani-o-eutanazii-by-pacient-nemel-byt-ovlivneny-rodinou-rekl-barton-5386

 

Poslední červnový den podala dvacítka poslanců v čele s Věrou Adámkovou (ANO) a Lukášem Bartoněm (Piráti) zákon, který by v Česku umožňoval pacientům těsně před smrtí ukončit jejich život na vlastní žádost, především formou eutanazie nebo asistované sebevraždy. Podle Bartoně, který byl hostem čtvrtečního pořadu K věci Marie Bastlové na CNN Prima NEWS, se jedná zejména o společenské téma a jde prý také o formu svobody člověka.
reklama
Návrh poslanců se zabývá zejména uzákoněním možnosti vykonání eutanazie, asistované sebevraždy nebo nárokem na paliativní péči. Také se v něm upravují povinnosti a pravomoci pacientů a lékařů. „Žadatel o eutanazii musí být plnoletý, svéprávný, a musí být v závěrečné fázi smrtelné nemoci. Žádost navíc musí předložit dvakrát a písemně,“ vysvětlil Bartoň a podotkl, že prosbu posoudí nejprve ošetřující lékař, který si ale musí vyžádat potvrzující stanovisko ještě druhého odborníka.
Usmrcování pacientů nebude povinné
Samotné lékaře ale do toho, aby někoho usmrtili, nikdo nutit nebude. Jak uvedl v pořadu K věci poslanec Pirátů, asistované sebevraždy nebo eutanazii budou provádět pouze zdravotní pracovníci, kteří s tím budou souhlasit. „Předpokládám, že pacient požádá svého ošetřující lékaře. Ten ale může samozřejmě odmítnout a žadatele odkázat na někoho jiného. Pro pacienty je to trochu ztížení,“ dodal Bartoň.
Během rozhovoru došlo také na téma, zda budou moci proti rozhodnutí pacienta zasahovat nejbližší příbuzní. „Rodinu zcela vynecháváme, protože by mělo jít o svobodné rozhodnutí dotyčného. Pacient by neměl být limitován tím, že někdo z jeho okolí je proti,“ řekl navrhovatel zákona. Do práva se soudit ale prý návrh Pirátů a ANO nezasahuje, takže rodina se na soud může s nějakým podnětem obrátit.
Podle Bartoně je na tuto společenskou revoluci česká společnost už připravená. „Z průzkumů předchozích let nám vyšlo, že stále více lidí si přeje mít tuto změnu uzákoněnou. A i když to je hlavně společenské téma, pro je více než polovina lékařů a skoro 80 procent zdravotnického personálu,“ popsal výsledky interních průzkumů poslanec Pirátů.
Paliativní péče by měla být hrazena pojišťovnou
Marie Bastlová narazila v pořadu také na to, jak se budou řešit případy, kdy nebudou s eutanazií nebo asistovanou sebevraždou souhlasit zdravotnická zařízení, kde bude pacient před smrtí pobývat. Jedná se zejména o hospicové služby. „Pacient bude muset být převezen jinam, kde bude dobrovolné ukončení života možné. Místo ale v zákoně nijak nespecifikujeme, takže pokud bude chtít člověk zemřít v poklidu doma v rodinném kruhu, není problém,“ okomentoval Bartoň.
Nedílnou součástí zákona by mělo být i právo na paliativní péči, která se věnuje mírnění bolesti, ale i psychologické práci s rodinou a umírajícím. Bartoň chce, aby tato služba byla hrazena zdravotní pojišťovnou. Na druhou stranu ale zmínil i jednu velkou překážku. „Pacienti na paliativní péči budou mít nárok. To ale neznamená, že ji dostanou, protože nemáme zatím v Česku místa, kde ji lze poskytnout. Na to by muselo poté zareagovat ministerstvo zdravotnictví,“ řekl Bartoň.
Při eutanazii zabíjí lékař
Rozdíl mezi eutanazií a asistovanou sebevraždou je ten, že během eutanazie podává smrtelný přípravek přímo lékař, ale u asistované sebevraždy ho ošetřující pouze pro pacienta připraví. V současné době se vedou také spory o tom, zda může lékař odmítnout podat neprospěšný lék, i když si to nemocný žádá. „Tím se zákon také zabývá. Lékař by prosbě pacienta, který stále požaduje lék, který ale danou nemoc naopak zhoršuje, vyhovět neměl. Pokud umírající nebude souhlasit, bude se moci odvolat k etické komisi nebo následně k soudu,“ přiblížil poslanec Pirátů Lukáš Bartoň.