Zdroj: Datum vydání: 01.07.2020, Zdroj: Hospodářské noviny

 

Sněmovna dostane na stůl další pokus o zakotvení eutanazie v českých zákonech. Návrh předkládá koaliční poslankyně z hnutí ANO Věra Procházková s podporou kolegy z opozice, piráta Lukáše Bartoně. Naposledy uzákonění dobrovolné smrti rukou lékaře před čtyřmi lety odmítla vládní koalice ČSSD, ANO a lidovců.
Poslankyně Procházková, která je zároveň lékařkou, na návrhu zákona pracovala téměř dva roky. Vedla ji k tomu i zkušenost s bolestivým umíráním její matky.
Autoři návrhu pracují s pojmem asistovaná smrt. Spadá pod něj jak eutanazie, tedy smrt rukou lékaře na žádost pacienta, tak asistovaná sebevražda, při níž lékař nemocnému pomůže zemřít nebo mu k tomu poskytne prostředky, například smrtelnou dávku medikamentu. O asistovanou smrt by mohli podle návrhu žádat jen dospělí a svéprávní lidé, kteří nesnesitelně trpí v důsledku úrazu či nemoci a nemají naději na zlepšení. Pacient by nejprve podal předběžnou a následně kvalifikovanou žádost. Lékař by musel jeho stav konzultovat nejméně s jedním dalším odborníkem. V případě pochybností by rozhodovala nejméně pětičlenná etická komise. Pacient by mohl zemřít v nemocnici, hospicu nebo doma. „Velmi důležité je, že může být přítomna rodina,“ uvedla Procházková.
Poslanci v návrhu uvádějí, že lékař není povinen ukončit život pacienta, který ho o to požádá, ani ho k tomu nesmí nikdo nutit. Odhad, kolik lékařů nebo pracovišť by bylo ochotno eutanazii provádět, Procházková nemá.
Eutanazie je ve většině zemí nelegální. Jako první ji v roce 2002 povolilo Nizozemsko. Následovaly například Švýcarsko, Belgie či Lucembursko. Právě lucemburským zákonem z roku 2009 se ProcházÚspěšnější ková s Bartoněm inspirovali. Očekávají, že pokud zákon projde, využije ho jen zlomek lidí. Podle Bartoně půjde o pacienty, kteří se chtějí vydat jinou cestou, než je paliativní péče. Paliativní lékaři se zabývají péčí o nevyléčitelně nemocné. „Jedna z největších hodnot, které v tomto státě uznáváme, je svoboda jednotlivce. Ale stále lehce zavíráme oči před svobodným rozhodnutím na konci života,“ říká Bartoň s tím, že chce lidem zajistit důstojnou a klidnou smrt.
Možnost eutanazie ale podle místopředsedkyně České společnosti paliativní medicíny Ireny Závadové v současnosti svobodnou volbou není, protože v Česku ještě není plně dostupná kvalitní péče o umírající. „Kdyby se paní poslankyně zasadila o to, aby se tu rozvinula paliativní péče, udělá mnohem lepší kus práce,“ říká Závadová.
Procházková se s touto výtkou setkává od počátku – do zákona, který má být účinný od roku 2023, proto vepsala například to, že na odbornou paliativní péči v odpovídajícím rozsahu má nárok každý pacient, jehož stav to vyžaduje. Podle Závadové to ale nestačí a je nejprve potřeba se zaměřit na vzdělávání paliativních lékařů nebo na to, aby péči o umírající adekvátně hradily pojišťovny. V zákoně by mělo být stanoveno i to, aby větší nemocnice musely povinně zaměstnávat odborníka na paliativu, tvrdí Závadová. „Myslím, že nikdo z nás se eutanazii principiálně nebrání, ale je to naprosto nesystémový krok,“ říká Závadová.
V Česku ročně zemře asi 100 tisíc lidí, zhruba dvě třetiny z nich v nemocnicích. I tam už se paliativní péče začíná rozvíjet. Ročně by ji potřebovalo více než 70 tisíc lidí.
Procházková s Bartoněm tvrdí, že mají podporu zhruba dvaceti kolegů. Úvodní projednání zákona chtějí stihnout do konce roku. Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček loni uvedl, že prezident zákon o eutanazii nikdy nepodepíše.

CO NÁVRH OBSAHUJE Jen pro dospělé Eutanazie nebo asistovaná sebevražda jsou možné, jen pokud je pacient zletilý a svéprávný, svou žádost podal dobrovolně a bez nátlaku, je nevyléčitelně nemocný v důsledku úrazu nebo nemoci a shledává, že trvale nesnesitelně tělesně nebo duševně trpí bez naděje na zlepšení. Žadatelem může být pouze český občan nebo občan jiného státu Evropské unie, který má v Česku trvalý pobyt aspoň na pět let. Lékař smí odmítnout Lékař není povinen provést eutanazii nebo pacientovi dopomoct k sebevraždě. Nikdo ho k tomu nesmí nutit. Odmítne-li asistovanou smrt provést, musí uvést důvody a poskytnout pacientovu zdravotní dokumentaci jinému lékaři.

Kdyby se paní poslankyně Procházková zasadila o to, aby se tu rozvinula paliativní péče, udělá mnohem lepší kus práce Irena Závadová místopředsedkyně České společnosti paliativní medicíny

Jedna z největších hodnot, které v tomto státě uznáváme, je svoboda jednotlivce. Ale stále lehce zavíráme oči před svobodným rozhodnutím na konci života. Lukáš Bartoň pirátský poslanec