Zdroj: 25.05.2020, AGRObase zpravodaj

 

 

Poslanecká sněmovna zrušila ve středu 6. května 2020 povinnou maturitu z matematiky, která měla pro některé studenty středních škol platit od roku 2021, případně 2022.

Přijaty byly i některé pozměňovací návrhy měnící školský zákon. Návrh ještě musí schválit Senát a podepsat prezident. Byl to ministr školství Robert Plaga (za ANO), kdo 13. listopadu 2019 přišel s tím, aby studenti povinně z matematiky maturovat tento rok nemuseli a mohli si nadále vybírat mezi matematikou a zkouškou z cizího jazyka.
Školský zákon navrhl změnit tak, aby si studenti v rámci společné části maturitní zkoušky mohli vedle povinné češtiny i nadále vybírat mezi matematikou a cizím jazykem.
Zákon mění i to, že ústní a písemné maturity z jazyků se přesunují zpět do škol. V pravomoci CERMATU zůstávají didaktické testy.
Poslanci navrhli celou řadu pozměňovacích návrhů. Jeden z nich z pera bývalé ministryně školství Kateřina Valachové (ČSSD) a místopředsedy školského výboru Sněmovny Karla Raise (za ANO) představoval dvouletý odklad do roku 2023. Pro hlasovalo jen 18 poslanců. „Matematika je komunikační jazyk pro techniky, stejně jako pro překladatele angličtina,“ zastával se matematiky i poslanec Karel Rais (za ANO).
Výrazně většinový názor poslanců byl ale jiný. Před pouhým odkladem povinné maturity z matematiky jen o dva roky varoval místopředseda STAN Petr Gazdík. „Pojďme ukončit nejistotu a zrušit povinnou maturitu z matematiky,“ argumentoval naopak poslanec opoziční TOP 09 Dominik Feri. Dle jeho slov, on sám měl matematiku rád, ale že z ní nematuroval. Studenti by měli mít možnost volby.
Za SPD slíbila podporu vládnímu návrhu zrušit povinnou maturitu z matematiky Tereza Hyťhová. K ukončení nejistoty vyzval také lidovec Marek Výborný. K podpoře návrhu Plagy se přihlásil Pirát Lukáš Bartoň. CERMAT bude muset podle novely zákona po maturitách zveřejňovat zadání společné části zkoušky a správné řešení zadaných úloh.
Totéž se týká i přijímacích zkoušek. Zákonodárci odklepli i změnu zákona umožňující školám omezit nebo zakázat používání mobilních telefonů a jiných elektronických zařízení ve školách. Návrh podpořilo 75 poslanců, včetně poslankyně hnutí ANO Marcely Melkové, která s návrhem přišla, 14 bylo proti. Na hlasování se můžete podívat na stránkách Poslanecké sněmovny www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?
g=72928&l=cz.
Neuspěla snaha Pirátů uznat středoškolské vzdělání studentům, kteří zvládli druhé pololetí závěrečného ročníku, ale neuspěli u maturity. Neprošly ani pozměňovací návrhy poslankyně Věry Kovářové (STAN) a Jiřího Miholy (KDU-ČSL), kterými chtěli měnit zásady a cíle vzdělání.
Celkovou novelu podpořilo 78 z 99 poslanců.
Na hlasování konkrétních poslanců se můžete podívat na www.psp.cz/sqw/hlasy.
sqw?g=72933&l=cz. Celý legislativní proces novely školského zákona naleznete na www. psp.cz/sqw/historie.sqw?o=8&t=645. Přepis debaty poslanců o novele školského zákona k dispozici na www.psp.cz/eknih/2017ps/ stenprot/045schuz/45-4.html#q492. Zvukový záznam debaty poslanců o novele školského zákona je pak na www.psp.cz/eknih/2017ps/ audio/2020/05/06/index.htm. Konkrétně se jedná o části číslo 145 až 156.