Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/povinna-maturita-z-matematiky-zruseni-snemovna-zakon.A200506_090600_domaci_kop

 

Poslanci zrušili povinnou maturitu z matematiky.Neprošlo, aby byla odložena jen o dva roky. Podle dosavadního znění by studenti některých oborů museli poprvé povinně maturovat z matematiky v roce 2021. Škola bude moci omezit či zakázat používání mobilních telefonů nebo jiných elektronických zařízení dětmi, žáky nebo studenty. Zákon nyní dostane k posouzení Senát.

Pro zrušení povinné maturity z matematiky bylo 78 z 99 přítomných poslanců.

Byl to ministr školství Robert Plaga, kdo přišel s tím, aby studenti povinně z matematiky maturovat příští rok nemuseli a mohli by si nadále vybírat mezi matematikou a zkouškou z cizího jazyka.

Někteří poslanci ANO a ČSSD ze školského výboru se marně pokoušeli povinnou maturitu z matematiky jen o dva roky odložit, na rok 2023. Podle exministryně školství Kateřiny Valachové z ČSSD je debata o rušení maturity z maturity pokrytecká, protože studenti, kteří před několika lety do školy nastoupili, věděli dobře, z čeho mají maturovat v roce 2021.

„Matematika je komunikační jazyk pro techniky, stejně jako pro překladatele angličtina,“ zastával se matematiky i poslanec ANO Karel Rais.

Výrazně většinový názor poslanců byl ale jiný. Před pouhým odkladem povinné maturity z matemaitky jen o dva roky varoval místopředseda STAN Petr Gazdík. J „Pojďme ukončit nejistotu a pojďme zrušit povinnou maturitu z matematíky,“ argumentoval naopak poslanec opoziční TOP 09 Dominik Feri. Řekl, že on sám měl matematiku rád, ale že z ní nematuroval. Studenti by měli mít podle něj možnost volby.

Za SPD slíbila podporu vládnímu návrhu zrušit povinnou maturitu z matematiky Tereza Hyťhová. K ukončení nejistoty vyzval také lidovec Marek Výborný. K podpoře Plagova návrhu se přihlásil Pirát Lukáš Bartoň.Škola bude mít právo omezit či zakázat mobil

Poslanci kývli i na návrh, který podala poslankyně za vládní hnutí ANO Marcela Melková, aby škola mohla omezit či zakázat používání mobilních telefonů nebo jiných elektronických zařízení dětmi, žáky nebo studenty, s výjimkou jejich používání v nezbytném rozsahu ze zdravotních důvodů.

Plaga také řekl poslancům, že letošní jednotná maturitní zkouška v letošním roce proběhne v první polovině června. Konkrétní detaily představí na speciální odpolední tiskové konferenci.