Bude líp v českém školství?

Václav MORAVEC, moderátor
Na správné adrese. Tady je zpravodajská jednička v zemi, tady je ČT24. O jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Proč má být společnost vzdělaná? Aby byla bohatá. A proč nechceme být bohatí? Diskuse ministra školství Roberta Plagy a prvního místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky a ekonoma Daniela Münicha. Kdo je hloupý na matiku, ten je prostě hloupý. Nebo ne? Proč maturita z matematiky štěpí vládní hnutí? Jak teď vycházejí sněmovní počty, tedy rovnice o 200 neznámých? Další téma druhé části pořadu. Ještě jednou vám všem, divákům zpravodajské Čtyřiadvacítky, hezké nedělní odpoledne. Stále jste v jedinečném prostoru pro diskusi. Bez kvalitních a dobře ohodnocených učitelů na kvalitní školství zapomeňme. Opakují drahnou dobu odborníci a kolikrát jsme to tady říkali v Otázkách. Současná vláda slíbila, že učitelé budou mít v roce 2021 průměrně 45 000 Kč měsíčně. Ale jaké platy učitelů budou v letech dalších? To zatím nikdo neví. Odpověď na tuto otázku se pokusili dát Piráti. Jejich poslanec Lukáš Bartoň v pátek podle informací Otázek podal pozměňovací návrh do zákona o pedagogických pracovnících. Ten má zafixovat plat pedagogickým pracovníkům k ekonomickému indexu, kterým má být průměrná mzda v České republice. Učitelé by tak mohli mít svůj minimální plat daný zákonem. Objasňuje svůj návrh v rozhovoru pro dnešní Otázky poslanec Lukáš Bartoň.

Lukáš BARTOŇposlanec, místopředseda Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu /Piráti/
Chceme, aby minimálně učitelé pobírali 130 % průměrné mzdy a měli garantováno tuto mzdu a každý rok jsme se dohadovali, jestli přidáme 4 % nebo 5 %. Ale bylo to valorizované obdobně, jako jsou to platy soudců. Obdobně, jako je kupříkladu valorizovaný důchod. Nehádáme se každý rok o tom, jestli přidáme důchodcům, nebo ne.

Václav MORAVEC, moderátor
Slova poslance Lukáše Bartoně z rozhovoru pro dnešní Otázky. O návrhu bude školský výbor Poslanecké sněmovny hlasovat 18. března. Dalšími hosty dnešních Otázek jsou už avizovaný ministr školství mládeže a tělovýchovy Robert Plaga z hnutí ANO. Pane ministře, vítejte po čase. Hezký dobrý den.

Odkaz na video