Zrušit, nebo odložit? Vládní poslance rozděluje povinná matematika u maturit a Plaga může narazit

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) musí hledat zastání u části opozice, pokud bude trvat na svém a pokusí se na jaře zrušit zavedení povinné maturity z matematiky. Někteří poslanci ANO a ČSSD – tedy zástupci obou vládních partnerů – na rozdíl od něj požadují jen odložení této povinné zkoušky o dva roky. Čas podle nich může ministerstvo využít k tomu, aby změnilo podobu maturit. Zákonodárci proto předložili příslušný pozměňovací návrh, kterým se školský výbor bude zabývat příští týden ve středu.

Plagův plán nepodporuje poslankyně ČSSD a exministryně školství Kateřina Valachová nebo poslanci ANO Karel Rais či Ivo Vondrák, který je také hejtmanem Moravskoslezského kraje. Považují předmět za klíčový a stát má trvat na tom, aby se ho středoškoláci naučili. „Budeme chtít, aby došlo k posunu povinnosti maturovat z matematiky od roku 2023,“ uvádí Valachová s tím, že by se to týkalo gymnázií, lyceí a patrně většiny odborných škol. Vondrák předpokládá, že během odkladu ministerstvo může změnit podobu maturit tak, aby v nich byly příklady s výpočty, a ne testové otázky se zaškrtáváním odpovědí A, B či C. „Současně chceme prosadit, aby maturita z matematiky proběhla formou testu a ústní zkoušky, v níž žák dostane šanci vysvětlit, proč chyboval,“ říká Vondrák. Pro odklad je i Svaz průmyslu a dopravy, který si s Hospodářskou komorou stěžuje na nedostatek technicky zdatných zaměstnanců.

Zatím čeká maturanty jedna povinná zkouška z češtiny. Na druhém místě si vybírají mezi matematikou a cizím jazykem. Všechny tři předměty měly být povinné od roku 2019.

Termín stát nedodržel a odložil změnu na rok 2021 (gymnázia a lycea) a rok 2022 (odborné školy).

Poslanci se kvůli matematice stejně jako před zmíněným prvním odkladem opět rozdělili na dvě znesvářené skupiny. Jedni trvají na tom, aby zkoušky byly povinné. Druzí chtějí jejich zavedení rušit – k nim se řadí Plaga či školní inspektor Tomáš Zatloukal. Bojí se, že úroveň znalostí na některých školách je nízká a mnoho maturantů propadne. Náprava podle nich potrvá až deset let.

„Vzhledem k tomu, že pan ministr je předkladatel vládního návrhu, stojí si za ním. Pozměňovací návrhy budeme analyzovat před jednáním školského výboru,“ reagovala na možný odklad Plagova mluvčí Aneta Lednová.

Není jasné, která strana nakonec zvítězí. Sněmovna by o změnách mohla hlasovat na jaře. Například poslanec ANO Pavel Juříček bude chtít – podobně jako Asociace ředitelů gymnázií -, aby studenti maturovali už v avizovaném roce 2021. „Pro mě není odklad o dva roky přijatelný. Ještě jednám s Kateřinou Valachovou, jestli to neodložíme o rok,“ říká. Podobně se k problému staví i předseda komunistů Vojtěch Filip.

Naopak pirát Lukáš Bartoň a Martin Baxa (ODS) podporují zrušení zavedení povinných maturit. „Odklad o dva roky nic neřeší, za tu dobu se nic nestane,“ vysvětluje Bartoň. Odklad podle něj na nápravu znalostí studentů nestačí. „Považuji to za zoufalý návrh,“ dodává Baxa.

Odkaz na článek