Lucie BORHYOVÁ, moderátorka
Českou politickou scénu opět rozděluje povinná maturita z matematiky. Zatímco ministr školství a s ním opozice by ji zrušili nejradši úplně, vládní ANO a ČSSD se kloní spíše k odložení zkoušky. Ministerstvo by podle nich mohlo čas využít ke zkvalitnění výuky předmětu.

anketa
Nesouhlasím teda hlavně s tím, aby byla jednoúrovňová, protože si myslím, že na každé škole je ta úroveň matematiky jiná.

anketa
Nesouhlasím s tím, že bude zavedená v nejbližších letech a že bude jednoúrovňová. Se současnou úrovní výuky matematiky.

Háta SASSMANNOVÁ, redaktorka
Takhle se o povinné maturitní zkoušce z matematiky vyjadřovali studenti třetího ročníku pražského gymnázia. Ti by k ní měli zasednout už na jaře roku 2021. Poslanci sociální demokracie a hnutí ANO dali dohromady návrh zákona, který by termín o 2 roky odložil.

Kateřina VALACHOVÁ, předkladatelka zákona, poslankyně /ČSSD/
Nabízím odklad 2 roky, to znamená, že by všichni maturovali z matematiky v roce 2023.

Háta SASSMANNOVÁ, redaktorka
Ministr školství je ale jiného názoru. Robert Plaga už v minulosti navrhl zákon, který povinnost maturovat z matematiky ruší úplně.

redaktorka, citace: Aneta LEDNOVÁ, tisková mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy
Vzhledem k tomu, že je pan ministr předkladatel vládního návrhu, stojí si za ním.

Háta SASSMANNOVÁ, redaktorka
Podle ministerstva je totiž potřeba nejprve zkvalitnit výuku matematiky na školách. Už teď, když je zkouška nepovinná, velké procento studentů neuspěje. S Plagou souhlasí i opozice. Podle té je odsouvání povinné zkoušky jen přehazováním povinností na budoucí vládu.

Lukáš BARTOŇposlanec /Piráti/
S tím, aby tento problém byl odsunut pouze o 2 roky, s tím nesouhlasíme.

Martin BAXA, místopředseda strany a poslanec /ODS/
Je to návrh, který nic neřeší, a je to návrh, který především bude udržovat v nejistotě další a další studenty středních škol a jejich rodiče.

Háta SASSMANNOVÁ, redaktorka
Pro schválení vládní verze zákona tak bude ministr muset hledat podporu právě u opozičních stran. Ty se jí ale nebrání. Háta Sassmannová, televize Nova.