Rozjelo se šikování kandidátů do horní komory parlamentu
Senátoři zvolení v Plzni a na Chebsku a Tachovsku se pokusí své mandáty obhájit

Se začátkem roku se rychlejším tempem rozjela příprava kandidátek nejen pro podzimní krajské volby, ale také začnou přibývat jména do seznamu uchazečů o křeslo v Senátu. V Plzeňském kraji budou ve hře mandáty za volební obvod Plzeň-město a za obvod, do kterého spadá Chebsko a Tachovsko. V obou případech si o hlasy znovu řeknou politici, kteří zde uspěli před šesti roky. V Plzni se bude jednat o starostu městské části PlzeňSlovany Lumíra Aschenbrennera z ODS. Na Tachovsku a Chebsku bude svůj mandát obhajovat někdejší starosta Stříbra Miroslav Nenutil z ČSSD.
První stranou, která v kraji oznámila jméno letošního kandidáta do Senátu v Plzni, byla ODS. Její oblastní sněm už na začátku listopadu potvrdil, že Lumír Aschenbrenner půjde znovu do voleb.
ČSSD si naplánovala, že do role jeho soupeře postaví plzeňského pediatra Jiřího Lišku. Ten v minulosti býval také členem zastupitelstva Plzně. „Nominace už byla schválená vedením strany. Pan doktor je poměrně známý a myslím, že tedy může voliče oslovit,“ řekl předseda plzeňských sociálních demokratů Michal Chalupný.
Jiří Liška se už o kandidaturu do Senátu v Plzni pokoušel před šesti roky. Tehdy ale strana dala přednost řediteli fakultní nemocnice Václavu Šimánkovi. Ten sice postoupil do druhého kola, ale v něm zvítězil Lumír Aschenbrener.
Výběr kandidátů do Senátu pro Plzeň už mají za sebou Piráti. Vsadili na právníka Daniela Kůse, který je členem zastupitelstva města. „Má velice dobré vyhlídky na zvolení, plán a silnou motivaci do kampaně. Pro nás jde o ideálního kandidáta za Piráty,“ prohlásil krajský šéf strany poslanec Lukáš Bartoň.
Krajský šéf ANO Roman Zarzycký řekl, že kandidáty hnutí bude vybírat krajský sněm. Ten se uskuteční koncem února.
V Plzni se v posledních týdnech objevily spekulace, že do senátních voleb ve městě půjde také nynější hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD). Byl přitom označovaný za kandidáta, který by mohl dosud favorizovaného Aschenbrennera porazit. Spekulace souvisely s tím, že Bernard loni oznámil, že za sociální demokracii už nebude kandidovat v krajských volbách a zatím neřekl jasně, zda to také znamená konec jeho působení v politice. Možnost, že by usiloval o vstup do horní komory parlamentu nicméně Bernard odmítl. „Ne, to by nebylo nic pro mě,“ prohlásil.
Úmysl jít znovu do voleb na Chebsku a Tachovsku potvrdil Miroslav Nenutil (ČSSD). „Ano, budu obhajovat. Koncem roku to schválilo krajské předsednictvo sociální demokracie,“ sdělil Nenutil.
Piráti v primární volbách rozhodli, že proti senátorovi postaví Markétu Monsportovou z Velké Hleďsebi. Ta pracuje jako jednatelka cestovní agentury a je členkou zastupitelstva Karlovarského kraje. Říká, že ji zajímá problematika školství, zdravotnictví a sociální otázky. „Mým snem je vzbudit v lidech lokální patriotismus a zlepšit celkovou náladu v kraji,“ sdělila.
Dosud senátory zvolenými v Plzni po roce 1996 byli: Bohumil Kulhánek, Richard Sequens, Jiří Bis a Lumír Aschenbrenner.
Na Chebsku v minulosti ve volbách do Senátu uspěli Peter Morávek, Ladislav Macák a Miroslav Nenutil.