ČT:

Libor DVOŘÁK, moderátor
Dnes už nezařazený, bývalý poslanec ODS, Václav Klaus mladší nadále zůstává v čele sněmovního školského výboru. Jeho členové nezvolili kandidáta klubu ODS Martina Baxu. V tajné volbě dostal jen šest z jedenadvaceti hlasů. A tady je jeho reakce. 

Martin BAXA, poslanec /ODS/
Já jsem přesvědčen o tom, že za tím může být i nějaká obava z toho, jak člověk, který je nominovaný Občanskou demokratickou stranou, by mohl zasahovat do diskuse o školství. Já chci se věnovat tomu, aby se české školství změnilo k lepšímu, aby se zvedly platy učitelů, aby byla snížena byrokracie ve školství, aby učitelé měli lepší prostor pro to se věnovat svému povolání a zjevně o to asi není zájem. 

Libor DVOŘÁK, moderátor
Vysvětlil poslanec ODS Martin Baxa, který je současně i plzeňským primátorem a krajským zastupitelem. Naším dnešním prvním hostem je docent Milan Znoj, politolog z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Dobrý den, pane docente. 

Milan ZNOJ, politolog, FF UK
Dobrý den. 

Libor DVOŘÁK, moderátor
Proč podle vás většina výborů byla proti výměně Václava Klause mladšího? 

Milan ZNOJ, politolog, FF UK
Vzhledem k tomu, že z jednadvaceti členů deset členů je z hnutí ANO, tak bych řekl, že to nezvolení Martina Baxy mají na svědomí právě především zástupci za hnutí ANO a pak už lze spíš uvažovat o tom, že je to takový dloubanec ODS z jejich strany. 

Libor DVOŘÁK, moderátor
Nejčastěji se v případě poslance Baxy zmiňovala kumulace funkcí, jeho členství v několika výborech, je to jen záminka, nebo byste to bral za validní důvod? 

Milan ZNOJ, politolog, FF UK
Určitě argument to je, protože být primátorem Plzně, krajským zastupitelem, ještě obecním, v dalším výboru pro veřejnou správu působí místopředseda ODS, tak si myslím, že těch funkcí je opravdu hodně a zrovna to primátorství a předseda školského výboru mají k sobě dost daleko a obě jsou to náročné funkce. I Pirát Bartoň upozorňoval na tuto, řeknu, přetíženost Martina Baxy, ale v zásadě záleží jenom na něm, jak on se rozhodne, ODS ho nominovala, on jenom byl odhodlán funkce vykonávat v pořádku a myslím si, že, byť to je třeba brát v úvahu a nějaký argument to je, tak ten rozhodující to nejspíš nebyl, protože opravdu soudím o tom, že to je takový zvednutý prst od ANO směrem k ODS spíše. 

Libor DVOŘÁK, moderátor
Má podle vás pravdu ODS, když říká, že jde o porušení parlamentní, pravda, zvyklosti a pravidla poměrného rozdělování míst v orgánech sněmovny? 

Milan ZNOJ, politolog, FF UK
Tak určitě existují zvyklosti, dohody o tom, jak budou výbory obsazeny, i funkce ve sněmovně, a tyto dohody jsou tímto nezvolením Martina Baxy, jsou porušeny nepochybně. Na druhou stranu není to první případ v historii sněmovny, kdy se tyto dohody nedodržují, a popravdě řečeno, ODS sama má máslo na hlavě v tomto směru. 

Libor DVOŘÁK, moderátor
Předseda ODS Petr Fiala reagoval slovy, že do čela výboru Václava Klause mladšího dosadila koalice ANO, SPD a KSČM. Jak byste glosoval tento výrok, pane docente? 

Milan ZNOJ, politolog, FF UK
Tak Petr Fiala se snaží upozornit na to, že hnutí ANO tady vládne s touto podivnou koalicí, SPD do toho započítal. To je politická teze. Pravda je, že hnutí ANO samozřejmě má menšinovou vládu se sociální demokracií, ta podpora KSČM je ve hře. Nejsem si úplně jistý, jestli tato koalice zrovna stojí za těmito tahanicemi ve školském výboru, byť ze strany KSČM, a určité sympatie k Václavu Klausovi mladšímu byly vysloveny. Ale řekl bych, že spíše opravdu jde o takovou odplatu hnutí ANO směrem k ODS, která komplikovala /nesrozumitelné/ sněmovny a ty původní dohody o rozdělení těch funkcí, takže myslím, že si teďka politici vrací jeden úder za druhým. 

Libor DVOŘÁK, moderátor
Jedna dosti podstatná, dle mého soudu, otázka. Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek na sociálních sítí uvedl, že z výsledků toho hlasování vyplývá, že pro Baxu nehlasovala ani občanská demokratka Zuzana Majerová Zahradníková. To by mělo poukazovat podle pana Michálka na hlubší rozkol v ODS. Pokud by tomu tak bylo, svědčilo by to podle vás o nějakých problémech v řadách občanských demokratů? 

Milan ZNOJ, politolog, FF UK
No, to hlasování je tajné, samozřejmě Jakub Michálek je absolvent Matfyzu, tak předpokládám, že umí počítat, i když u některých matematiků zrovna ta násobilka dělá největší potíže. Nevím přesně, jak k tomu dospěl. Je to možné, a teda pokud bychom spekulovali, že by pro něho nehlasovala kolegyně ze strany, tak by to bylo vážné, si myslím. To by svědčilo i o tom, že ani v ODS Martin Baxa neměl tu náležitou podporu. Ale jak říkám, pro mě je to prostě spekulace Jakuba Michálka. 

Libor DVOŘÁK, moderátor
Otázka související, pane docente. Má vyloučený Václav Klaus mladší stále příznivce i v teď už pro něj bývalé ODS? 

Milan ZNOJ, politolog, FF UK
Myslím, že ano, určitě. Václav Klaus mladší s tím svým takovým protievropštějším a nacionálnějším postojem v ODS určitě není sám, má tam příznivce. Do jaké míry je bude chtít nějak si přiblížit nebo s nimi spolupracovat, to je asi ještě hodně předčasné říci a on sám si musí ujasnit svoji budoucí nějakou politickou roli nebo cestu, na kterou se vydá, a pak teprve uvidíme, jak se ten vztah k ODS bude utvářet. 

Libor DVOŘÁK, moderátor
Poslední otázka pro politologa Milana Znoje. Jaké dopady může do budoucna mít, co se týče prohlasovávání sněmovních postů, právě tento případ? Znamená to, že dohody přestávají platit? 

Milan ZNOJ, politolog, FF UK
No, nebude to mít dobrý účinek, teda v tom smyslu, že by tam platila stabilita dohody. Určitě ty dohody jsou více oslabeny, nabourány, ODS nepochybně, nebo některé jiné strany v podobné situaci, se budou moci na to odvolat a výměna na těchto postech se může jenom zkomplikovat a tedy se ta spolupráce na sněmovní půdě může být tím trošku, nebo se zhorší, nejspíš bych řekl, že určitě se zhorší. 

Libor DVOŘÁK, moderátor
Říká politolog Milan Znoj. Děkujeme mnohokrát a na slyšenou. 

Milan ZNOJ, politolog, FF UK
Na slyšenou.