bruntalsky.denik.cz:

Bruntál usiloval o to, stát se sídlem Národní sportovní agentury. Návrh na zřízení nového státního úřadu ale nevyšel. 

/ Foto: Deník / Martin Divíšek 
Podle záměru české vlády má dojít k novele zákona o podpoře sportu. Oblast sport už nemá patřit pod ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ale má nově spadat pod novou vládní instituci pro sport – pod Národní sportovní agenturu. To má zvýšit transparentnost přidělovaných dotací i jejich kontrolu. Zaměstnat má na osmdesát lidí. 
O to stát se domovským sídlem nového státního úřadu se snažilo město Bruntál, ale také Ostrava či Žďár nad Sázavou. Bruntál navrhoval poslanec Pirátů Lukáš Bartoň, aby se pozdvihla úroveň nejchudšího okresu s nízkými platy. Zdá se, že všechna města přijdou zkrátka a na své si zase přijde Praha. Vyplývá to alespoň z reakce předsedy vlády Andreje Babiše. 
„Městští radní byli ve středu 20. února seznámeni s odpovědí premiéra Andreje Babiše ve věci diskutovaného zřízení Národní sportovní agentury v Bruntále. Předseda vlády v něm reagoval na žádost starosty Bruntálu, aby podpořil umístění agentury do Bruntálu, jak navrhoval jeden z pozměňovacích návrhů a jak zaznívalo v diskusích v rámci jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR,“ informoval mluvčí města Bruntálu Jiří Ondrášek. 
Důvodem jsou pražští úředníci, kteří mají přejít z ministerstva školství do chystané sportovní agentury. „Premiér ve svém stanovisku umístění agentury mimo Prahu nepodpořil, a to zejména s ohledem na personální zajištění, kdy se předpokládá převedení stávajících třiceti zaměstnanců Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy do organizační struktury Národní sportovní agentury,“ vysvětlil Jiří Ondrášek.