echo24.cz:

Přidá vláda učitelům peníze za září nebo ne? Odpověď od hnutí ANO a sociální demokracie požadují Piráti, kteří v úterý proberou vládní usnesení z loňského roku. V něm stojí, že se Poslanecká sněmovna usnesla, že se platy učitelů zvýší od prvního září letošního roku. Vláda Andreje Babiše však počítá s tím, že se platy navýší až od prvního ledna. „Vláda má velmi mnoho priorit. Dala prostě přednost slevám na jízdném i přesto, že nespotřebované výdaje mohly být použity na zvýšení platů už od prvního září,“ řekl místopředseda sněmovníhoškolského výboru Lukáš Bartoň z Pirátské strany. 

Vláda v demisi Andreje Babiše po celou dobu své existence neustále slibovala mohutné investice. Sliby se nevyhnuly ani učitelům, kteří si měli finančně polepšit od září o patnáct procent. Usnesení Poslanecké sněmovny, že se platy učitelů navýší od prvního září, byla bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Tehdy však byla sociální demokracie pouze v opoziční roli. 
Po společné vládě však dosud není jasné, zda bude kabinet Andreje Babiše chybějící navýšení od prvního září kompenzovat či nikoliv. Vláda pouze slíbila, že k navýšení o patnáct procent dojde. Učitelé si ale budou muset počkat až na nový kalendářní rok. 
Bod ve sněmovně, kde se bude usnesení probírat, protlačil na jednání místopředseda školského výboru Lukáš Bartoň. „Bod je navržený jako kontrola usnesení o kterém víme, že jeho první část nebyla splněna. Vzhledem k tomu, že to je usnesení Poslanecké sněmovny, tak by se také sněmovna měla vyjádřit, jestli dál na něm trvá,“ řekl pro Echo24 Bartoň.