pirati.cz, feedit.cz, politicke-listy, 
czechfreepress.cz :

Hospodářský výbor schválil návrh zákona o vnitrozemské plavbě. Narozdíl od původního pirátského návrhu, který vyjímal vodáky z přestupku úplně, hospodářský 

výbor přijal pozměňovací návrh, ve kterém stanovil u toho, kdo vede plavidlo, tedy zadáka, limit jedné promile alkoholu. Posádka bude nadále bez omezení v duchu původního návrhu, který jsem s Piráty předložil. 
Vzhledem k tomu, že v současnosti má jak háček, tak zadák limit rovný nule, tak rozhodnutí sněmovního Hospodářského výboru vítám. Jedná se o kompromisní řešení, díky kterému jsou vodáci opět blíže naději, že novela projde i třetím čtení a vejde v platnost. Varianta bez limitu i pro zadáka, tedy toho kdo vede loď, prošla velice těsně prvním čtením. Tento kompromisní návrh umožní více poslancům s klidným svědomím hlasovat pro návrh. 
Na výboru se diskutovala stanovená hranice limitu a padly návrhy na 0,5, 0,8 a 1 promile. Návrhy vycházely z limitů platných v jiných evropských zemích, s tím, že jestliže ve Velké Británii a Irsku je možno s 0,8 promile řídit i motorové vozidlo, tak v případě vodáckého bezmotorového plavidla na vodě by měla platit vyšší hranice.