11. 8. 2018, ceskatelevize.cz

„Ministerstvo školství je obrovská instituce a má spoustu úkolů. Sport tam byl opravdu stranou. Osmadvacet pracovníků na rozdělování v dnešní době téměř šesti miliard korun na dotacích není dost,“ řekl pro ČT k důvodům vzniku novely Hnilička. 

Od samostatné instituce si slibuje vyšší transparentnost při rozdělování státních dotací. Finance by se opět přerozdělovaly přes organizace a kluby tak, jak to fungovalo před aférou s manipulacemi při rozdělování veřejných peněz. Poslední rok dostávají kluby peníze přímo od ministerstva. 
Víc lidí, víc peněz 
Hnilička chce v rozdělování dotací nastolit systém předvídatelný i pro samotné sportovní subjekty. „Máme konec srpna a některé kluby stále ještě čekají na peníze na jejich chod,“ poukázal na nepříjemný důsledek stávající praxe. Nová agentura by v jednání s organizacemi měla být výrazně pružnější. 
V rámci Národní sportovní agentury by pracovalo osmdesát lidí. V dozorovém orgánu by bylo pět poslanců a úředníci pěti ministerstev. Šéfové některých sportovních svazů mají dostat podle návrhu poradní funkce. Řada nových pracovníků agentury by se měla věnovat třeba technologiím a digitalizaci správy sportovní sféry. 
Postupně by se měl navyšovat také objem peněz na provoz agentury – v prvním roce by na její fungování mělo jít 80 milionů, v dalším o 20 milionů víc. V současnosti vyjdou náklady na provoz odboru sportu na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy na 20 milionů korun. 
Nicméně nárůst nákladů je podle vládního zmocněnce pro sport pochopitelný. „Rozpočet sto milionů na instituci, která by měla mít význam ministerstva, přestože to ministerstvo není, je podle nás poměrně nízký,“ soudí Hnilička. 
Novela má ve sněmovně nejistý osud 
Vznik samostatného úřadu pro sport podporuje většina svazů a organizací. Třeba generální sekretář České unie sportu Jan Boháč souhlasí s tím, že ministerstvo dlouhodobě oblast sportu nezvládá. Některé organizace mají k podobě novely své připomínky. Hnilička by se ale s jejich zástupci měl setkat u kulatého stolu. 
Výrazně složitější bude pro návrh cesta Poslaneckou sněmovnou. Podpořili by ho sice poslanci ANO, lidovci nebo ČCSD, proti se ovšem staví téměř celá opozice. „Nesouhlasíme s tím, aby byla tato agentura ústřední státní orgán, který je nezávislý na vládě. Vláda by měla mít politiku v oblasti sportu a měla by ji prosazovat,“ říká za Piráty Lukáš Bartoň. Pro občanské demokraty představuje návrh nesystémové řešení.