Právo, autor: Jiří Novotný, 24. 5. 2018

Vláda v demisi vyslovila ve středu na svém zasedání nesouhlas s návrhem skupiny poslanců zrušit pokutování vodáků za požití alkoholu či drog. Přijít však chce s vlastním návrhem, jak pokuty zmírnit.

„Na jedné straně chápu, že vodáci mají chuť dát si pivo. Návrh skupiny poslanců vypustit ze zákona odpovědnost některých osob za požití návykových látek je ale neakceptovatelný. Mělo by se to řešit podobnou právní úpravou jako v některých jiných zemích EU,“ řekl na tiskové konferenci po zasedání vlády premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Piráti: Represe jsou neefektivní

Přesto připustil, že postihy by se mohly zmírnit. „My bychom chtěli předložit návrh zákona s nějakou tolerancí vůči alkoholu, jež by se týkala nejen vodáků, ale i cyklistů a lyžařů,“ dodal.
Poslanecký návrh novely zákona o vnitrozemské plavbě, pod nějž se podepsalo 52 poslanců, poputuje i přes odmítavé stanovisko vlády k projednání do parlamentu. Jeho autory jsou piráti, podle nichž je naopak neakceptovatelné, aby podnapilým vodákům, jež policisté či hlídky Státní plavební správy (SPS) přistihnou, hrozila pokuta až 100 tisíc korun.
„Podle odhadů až osmdesát procent vodáků na vodě požívá alkohol, ačkoli v současné době platí za takový přestupek pokuta až 100 tisíc. Je vidět, že tato represivní politika je zcela neefektivní,“ zdůvodnil návrh poslanec Pirátské strany Lukáš Bartoň.
Zrušení pokut by se navíc netýkalo řidičů vodních skútrů a posádek motorových člunů, ale pouze pramic a dalších lodí, které nepodléhají zápisu do plavebního rejstříku.
Jak ale v této souvislosti zdůraznil ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO), nulová tolerance k alkoholu by se neměla rušit nikde v dopravě. „Jsme stabilně proti tomu, aby se na vodě a kdekoli jinde při dopravě pilo. Tam, kde prorazíme nulovou toleranci, je to špatně. Ukázalo se totiž, že vodáci dělají na vodě problém,“ řekl.

Na vodách přibývá přestupků i nehod

Na řekách, vodních nádržích a jezerech každoročně přibývá rekreačních plavidel, ale také přestupků a nehod. Například v roce 2016 zkontrolovala SPS celkem 1302 plavidel, a u 328 z nich zjistila porušení právních předpisů. Časté přitom bylo právě vedení malých plavidel pod vlivem alkoholu.
O prolomení nulové tolerance k alkoholu se již pokouší Senát, který letos 25. dubna podpořil návrh, aby na silnicích třetí třídy, místních komunikacích, i na cyklostezkách bylo cyklistům povoleno až půl promile alkoholu, pokud nepřepravují dítě. Tedy dvě desetistupňová piva či sklenička vína.
Senátoři také navrhují, aby cyklistům, kteří hranici 0,5 promile překročí, byla ukládána pokuta jen do 500 korun, zatímco nyní se pohybuje od 2500 do 20 tisíc korun. Podmínkou navržené úpravy ale je, že cyklista pojede na bicyklu sám, nepoveze děti ani nebude řídit dvousedadlové kolo.

***

Chápu, že vodáci mají chuť dát si pivo. Návrh zrušit pro ně postih je ale neakceptovatelný Andrej Babiš, premiér v demisi